2024. április 25., csütörtök

Promenjen osnivački akt lista Mađar so

Sednica Nacionalnog saveta Mađara bila je glasna, i unutra i na ulici

Skoro pet godina nakon što je ispred Mađarske kuće više novinara i javnih ličnosti demonstriralo protiv smene tadašnjeg glavnog urednika lista Mađar so, juče je ulica ispred sedišta NSM-a ponovo odjekivala glasovima demonstranata za vreme 18. redovne sednice Nacionalnog saveta Mađara. Ovoga puta se okupilo oko 150 novinara, javnih ličnosti i građana koji se protive promeni osnivačkih akata lista Mađar so i Het Nap, odnosno, ljudi koji izražavaju nezadovoljstvo zbog situacije u medijima. „Tražimo slobodu štampe“ - poručivali su demonstranti čiji je glas odjekivao i u sali gde se održavala sednica NSM-a.

Sednica je započeta promenom odluka o programu stipendija za visoko školstvo NSM-a, o programu stipendija za demonstratore, kao i o promeni odluka vezanih za stipendiju Varadi.

Pored sitnijih jezičkih primedbi, u odluku su ugrađene neke primedbe koje su poslednjih godina stigle do saveta – obrazložila je prvu inicijativu Aniko Jeras iz Mađarske sloge, predsednica Izvršnog obdora. U buduće će stipendiju moći dobiti i oni studenti mađarske nacionalnosti, koji, ne svojom greškom, nisu mogli da pohađaju osnovnu i srednju školu na maternjem jeziku. U izmeni se nabraja devetnaest lokalnih samouprava gde već dugo vremena ne postoji obrazovanje na mađarskom jeziku. Znanje jezika kandidata će ocenjivati komisija koju će osnovati NSM. Kandidate treba da predloži neka od istorijskih crkava ili nevladnina mađarska kulturna organizacija koja postoji u mestu stanovanja kandidata, a nakon toga mogu da stanu pred komisiju za ocenu stepena znanja mađarskog jezika.

Druga izmena se tiče dece koja odrastaju u velikim porodicama - ona će ubuduće moći da računaju i na dodatnu pomoć pored osnovne stipendije. Treća izmena precizira da će krajnju rang-listu kandidata potpisati predsednik saveta, a ne Izvršni odbor.

Ištvan Tari, iz DZVM - Aron Čonka, je mišljenja da je dobro proširivanje kruga stipendista, ali da bi se trebao osnovati poseban fond stipendija, jer bi se na taj način moglo najefikasnije rukovati dodelom stipendija.

Više govornika je dalo glasa strepnjama da se ocenjivanje znanja jezika neće odvijati u objektivnom i nezavisnom procesu. Prema drugim mišljenjima, sa ovom odlukom je NSM dao poslednji udarac obrazovanju na mađarskom jeziku.

U nastavku je, u vezi izmene demonstratorske stipendije NSM-a, Atila Perpauer, iz MS-a, predsednik Odbora za obrazovanje, izjavio da ova promena pomaže učenicima koji nisu imali mogućnost da pohađaju osnovnu i srednju školu na mađarskom jeziku.

U vezi ovih inicijativa, odnosno kritika, predsednik NSM-a, Jene Hajnal, iz MS-a, je izjavio da će znanje mađarskog jezika, onih budućih studenata koji ranije nisu pohađali nastavu na mađarskom jeziku, ocenjivati kompetentna, nezavisna i objektivna komisija u kojoj će mesto imati i predstavnici istorijskih crkvenih zajednica. Prema rečima Hajnala, ne smeju se okrenuti leđa ni jednom mađarskom čoveku, već se pred njim moraju otvoriti vrata jednog novog sveta.

Promena odluke u vezi stipendije Varadi širi još više pomoć – naglasila je Jeras kao predlagač. Od sada će zvaničan naziv stipendije glasiti „Varadi program stipendija“. Stipendija će se raspisivati dva puta godišnje, jedna za master, a jedna za doktorske studije. Studenti koji pohađaju master studije ubuduće ne bi dobijali kredit već stipendiju. Učesnici u doktorskim naukama bi i dalje dobijali kredit, ali bi ovu mogućnost umesto sadašnjih deset, moglo da koristi dvadeset doktora.

U vezi promene odluke o smeštaju u Kolegiju Evropa naznačeno je da će u buduće ovaj učenički dom moći da koriste i učenici koji, ne svojom gređkom, nisu mogli da pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, a briše se i odluka da je uslov dodele smeštaja da mesto boravka bude najmanje 30 kilometara od mesta studija.

REORGANIZACIJA U ZNAKU RACIONALIZACIJE

U nastavku sednice su na dnevni red došle inicijative vezane za medije. Članovi saveta su prvo saslušali izveštaj direktorice D.O.O. Mađar so, Rozalije Ekres, o aktuelnim pitanjima vezanim za Mađar so. U izveštaju koji se mahom bavio reorganizacijom dnevnog lista, direktorica je iznela svoje mišljenje, a to je da je prethodna reorganizacija, tokom koje je dnevnik postavljen „na tri noge“, doveo do nestanka do tada funkcionalnog sistema deska.
- U cilju efikasnijeg uređivanja lista menjaćemo podelu radnih zadataka. Izvršićemo korake da desk premestimo u Novi Sad, što će olakšati komunikaciju i organizacione poslove, smanjiti mogućnost grešaka i koji će uticati na kvalitet lista. Novosadskoj redakciji će pripasti i unutrašnja politika, naslovnica i sve rubrike koje su i do sada bile tamo. Subotičkoj redakciji će pripadati i dalje Kultura, vikend-dodatak i subotička stranica, dok će zadatak senćanske i bačkotopolske redakcije ostati isti. Praćenje odluka koje se donose u parlamentu, u ministarstvima, tamošnji stručni rad je funkcionisao na pravi način kada su desk i stručno pripremljeni urednici bili na jednom mestu, odnosno, kada su novinari svakodnevno mogli da prate dešavanja važna za zajednicu – naglasila je Ekres, podvlačeći da je reorganizacija nezaobilazna i zbog restrikcija u javnom sektoru i zbog smanjenja donacija.

U istom tonu je svoj govor održao Lukač Ujhelji, predsednik Tela ovlašćenih lica koji je akcenat stavio na teškoće prouzrokovane republičkim i pokrajinskim restrikcijama.

Mađar so je u više navrata reorganizovan i svaku promenu je pratilo ogromno interesovanje, ponekad i kritika javnosti – naglasila je Anita Njilaš Leonov, iz MS-a, potpredsednica NSM-a, podsećajući da je Savez vojvođanskih Mađara i ranije, prilikom drugačijeg sastava NSM-a, bio optužen da vrši politički pritisak.

Prema oceni Čabe Paško, iz MS-a, člana IO, na svetu nigde ne postoji nezavistan dnevni list, dnevni list može biti jedino objektivan. Član IO je ukazao na stručne greške našeg lista u proteklih nekoliko dana, i naglasio da bez visoke stručne spreme niko ne bi smeo sebe nazivati novinarem.

Eva Naray, iz MS-a, nema ništa protiv reorganizacije lista Mađar so. Naglasila je da joj je drago što će novosadska redakcija lista Mađar so ponovo imati važniju ulogu, jer postoji više argumenata da centar našeg dnevnika bude u Novom Sadu. Naray se osvrnula i na demonstracije koje su se odvijale pred Mađarskom kućom, podvlačeći da su sada među demonstrantima i oni koji su pre pet godina podržavali i argumentovali smenu tadašnjeg glavnog urednika lista Mađar so.

Mišljenje Tarija je da dešavanja u listu Mađar so oslikavaju procese koji se odvijaju unutar mađarske zajednice u Vojvodini. Nema konstantnosti i redakcije se stalno reorganizuju – naglasio je Tari ređajući argumente protiv kvaliteta dnevnog lista. U duhovnim vrednostima jedne zajednice pokazuje se identitet – rekao je Tari.

Ištvan Bačkulin, iz DZVM-a, je izrazio mišljenje da bi bilo dobro ako bi se članovi NSM-a podsetili da je 5. oktobra 2000. godine masa sa pištaljkama rušila dotadašnju vlast.

Dešavanja oko lista Mađar so i Het Nap, žigosanja, nisu zaobišla pažnju NSM-a – naglasio je Jene Hajnal, dodajući da su učinili sve za odgovarajuće rešavanje problema na takav način da su rukovanje situacijom dodelili onima koji su za to nadležni. Zbog toga je NSM mogao podržati reorganizaciju dnevnika i premeštanje deska u Novi Sad – zaključio je Hajnal.

Nakon toga su na dnevni red došle inicijative za promenu osnivačkih akata lista Mađar so i Het Nap, prema kojima zaposleni u ovim redakcijama, suprotno sa dosadašnjom praksom, neće imati mogućnost da daju mišljenje o izboru glavnog urednika, koje će imenovati Telo ovlašćenih lica. Aniko Jeras je nabrojala više srpskih medija u kojima se to sprovodi na isti ili na sličan način.

Prema rečima predsednika Odbora za informisanje, Ernea Nemeta, izmenu oba osnivačka akta sa ogromnom većinom je izglasao odbor, uprkos tome što je na sednici bila prisutna Livia Tot, predsednica Udruženja vojvođanskih mađarskih novinara, koja je pred članove ovog tela iznela negativne posledice ove inicijative. Prema oceni Nemeta većina članova odbora je smatrala važnijim stranačke interese od stručnih.

- Tužan sam. Svojevremeno, za vreme režima Slobodana Miloševića, vojvođanski mađarski mediji su bili na čelu demokratskih procesa. Radio Subotica je uživo prenosila demonstracije, Mađar so i Het Nap su takođe informisali o tim istim demonstracijama i slobodno su pisali o svemu. Radio Subotica danas praktično ne postoji, vidim da ista sudbina čeka i Het Nap. Ne znam kakva će biti sudbina lista Mađar so – naglasio je Nemet, dajući izjavu štampi.

Izmene osnivačkih akata više članova NSM-a doživljava kao nekontrolisano proširenje političkih pritisaka. Drugačiji stav je formulisala Ester Mihok Kucora, iz MS-a, koja nije shvatala zbog čega bi trebalo tražiti mišljenje novinara lista Mađar so i Het Nap prilikom izbora glavnog urednika, kada to nije praksa ni kod drugih medija u Srbiji. U čemu su drugačiji Mađar so i Het Nap? – pitala je poslanica.

NSM je podržao ponovno imenovanje Ištvana Bodžonija na direktorsku poziciju Fondacije Panonija.

PIŠTALJKA I PROGLAS

Na demonstracijama kojesu propratile prvu trećinu sednice između ostalih su pročitani i zajednički proglas saradnika lista Mađar so i Het Nap, kao i stav sindikata Nezavisnost i Udruženja novinara Srbije protiv izmene osnivačkih akata dva lista. Demonstranti su u Mađarskoj kući predali zajednički zahtev saradnika lista Mađar so i Het Nap, prema kojem se promenom osnivačkih akata od medijskih kuća želi oduzeti baš ono što novinara čini novinarem, a redakciju redakcijom, a to je pravo slobodnog mišljenja i slobodnog izražavanja. Neki od demonstranata su na majicama nosili natpis „Je suis Kókai” u znak solidarnosti sa bivšim glavnim urednikom lista Mađar so, Peterom Kokaijem, koga su prošle nedelje otpustili zbog sređivanja privatnih poslova.

Demonstranti su pročitali i saopštenje Udruženja vojvođanskih mađarskih novinara - VMUE.

- VMUE protestuje zbog izmene osnivačkih akata lista Mađar so i Het Nap. Osuđuje inicijativu jer se od redakcija žele oduzeti prava koja su bila decenijama osigurana. Sa ovom odlukom se radnici ovih redakcija degradiraju i prema njima se odnosi kao prema maloletnicima. VMUE ne podržava ni metodu da se ukidaju radna mesta, pozivajući se na racionalizaciju, reorganizaciju ili na smanjenje troškova – stoji u saopštenju.