2024. március 29., péntek

Kevés búzát vetettek a gazdák

A szabadkai határban már learatták a búzát. Idén kevés kenyérgabonát vetettek, így rekord idő, mintegy három nap alatt learatták azt. Kiss Árpádtól, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnökétől megtudtuk, azért vetnek egyre kevesebb búzát a termelők, mert alacsony áron tudják értékesíteni, és késik a kifizetés.
– Hosszú évek óta alacsony ára van a búzának. Az idei évben az aratáskor látszódott, hogy a gabonával bevetett területnek két harmada árpa. Volt vetve sörárpa és takarmányárpa is, de a mi környékünkön viszonylag több volt az árpavetés, mint a búzavetés. A búzát így három, három és fél nap alatt learatták – mondja Kiss. Hozzáteszi, évek óta egyre csökken azon területek száma, amelyet búzával vetnek be a termelők.

(Molnár Edvárd illusztrációja)

(Molnár Edvárd illusztrációja)

– Ennek oka az alacsony árakban kereshető, a kései kifizetésben. Nem fizetődik ki a búzavetés a gazdáknak. Az árpának az ára az első napokban 17 dinár 40 para volt, majd mikor megteltek a tárolók, akkor csökkent egy dinárral. Az idei búza felvásárlási ára betakarításkor várhatóan 16 dinár körül lesz kilogrammonként. A termelők szerint ez nagyon alacsony ár, hiszen így a kiadásaik felét sem tudják fedezni a kifizetett összegből, ami általában késik. Ez olyan gond, ami kihat a gazdák bizalmára, mert a gazdálkodásnak értelme kellene, hogy legyen – szögezi le Kiss.
Idén a változékony időjárás ellenére jól termett a búza. Szabadkán a termény átlaghozama 6,8 tonna hektáronként, ami majdnem 40 százalékkal több, mint az előző évek 5 tonnás átlaga. Kiss azonban nem hiszi, hogy jövőre több kenyérgabonát vetnek a gazdák.
– A vetésforgóba muszáj gabonát tenni. A gyomok visszaszorítása és más egészségügyi szempontok, valamint a technológia is megkívánja a vetésforgót. Viszont a számtan nem mindig igazolja azt, hogy a vetésforgóba búza kerüljön. Attól függetlenül, hogy viszonylag jó termés volt a sokéves átlaghoz képest, a gazdák nincsenek megelégedve a felvásárlási árral és a feltételekkel. Nem tartják kecsegtető terméknek a búzát. Ha az idén sem fog semmi változni az árpolitikán, akkor nem valószínű, hogy növekedni fog a búza vetési területe – véli Kiss.
Míg az árpáért viszonylag gyorsan fizetnek, a búza kifizetésére egy-két hónapot is várni kell. Azok a gazdák, akiknek van lehetőségük tárolni a búzát, azok várnak a kenyérgabona átadásával, abban reménykedve, hogy karácsony környékén növekszik a termény felvásárlási ára.