2024. március 29., péntek

Megújult a vadászegyesület székháza

A hódegyházi polgárok ünnepeken és más alkalmakkor is az otthonban gyülekeznek

A közelmúltban újult meg a hódegyházi Fácán Vadászegyesület székháza, amely a kis bánáti közösség társadalmi életének az egyik központi intézménye, hiszen a civil szervezetek mellett a falubeli polgárok is itt jönnek össze a vidám és kevésbé vidám alkalmakkor, születésnapok, keresztelők, bérmálkozás, házasságkötés, de még halotti tor alkalmával is.

Bali Béla elnök a megújult vadászotthon előtt (Gergely Árpád felvétele)

Bali Béla elnök a megújult vadászotthon előtt (Gergely Árpád felvétele)

Lakodalom sajnos már három éve nem volt a faluban, akkor ment férjhez a vadászegyesület elnökének, Bali Bélának a lánya. A közelmúltban halotti torra gyűlt össze az egyesület kéttucatnyi vadásza meg a családtagok, hogy végső búcsút vegyenek az egyesület egykori elnökétől, Tóth Károlytól.

– Egyesületünk a Tisza-vidék legkisebb vadászegyesületei közé tartozik, már csupán kéttucatnyi állandó tagunk van. A 23 fős tagság közös erővel dolgozik egész éven át a vadállomány megőrzésén, különösen a téli etetésre fektetünk nagy hangsúlyt, amikor a vad túlélési esélyei a legrosszabbak. A vadgazdálkodásból csak szerény bevételt tudunk megvalósítani. A hódegyházi vadászterület jelentős része a túzokrezervátum kibővítésével korlátozottan használható vadászat céljára. A tavaszi őzbakidényben egy ezüstérmes és egy kevésbé értékes bakot lőttek ki a hozzánk érkező vadászturisták. Az elszaporodott dúvad, különösen a vaddisznók okoznak érzékeny károkat a mezőgazdasági termelőknek. A bevételi források elapadását, a pénzhiányt munkával igyekszünk pótolni, és a csókai önkormányzat is támogatta a vadászotthonunk felújítását. Negyedmillió dinárt fordítottunk a felújításra, amiben nincs benne a tagság önkéntes munkájának az értéke – mondta Bali Béla, majd hozzátette:

– Az egyesületünk székházát sikerült kívül-belül megújítani, kicseréltük a mintegy kilencven négyzetméter padlót, amelyet új járólapokkal fedtünk be. Kimeszeltük az épületet kívül és belül. A kis falunk rendezvényeinek otthonául is szolgál a vadászotthon, tehát mindannyiunk számára fontos az épület karbantartása, a falu közösségi életében központi helyet és szerepet tölt be a vadászotthon – mondta Bali Béla, az egyesület elnöke.