2024. április 25., csütörtök

A búza átlaghozama hat tonna

Ada községben vége felé jár a kenyérgabona betakarítása

Június legvégén kezdődött meg az aratás Ada községben, ahol mostanra jóformán befejeződött a búza betakarítása a megközelítőleg 2200 hektáros termőterületen – tudtuk meg Csúzdi Istvántól, a községi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagjától. Elmondta, hogy a hozamok nagyságával elégedettek lehetünk, hiszen hektáronként átlagosan hat tonna vagy kicsit több búza termett:

– A búza minősége nagyon tarka, a hektolitersúly 72-től 82 grammig terjed. Az új búzafajták minősége talán gyengébb, mint a régi fajtáké, amelyeknek a hektolitersúlya 82–83 gramm volt. Az új búzafajtáknál 80 gramm alatt mozog a hektolitersúly, a hozamok viszont lényegesen nagyobbak. Ezeknek a búzáknak gyöngébb a beltartalmi értékük, amit a pékipar valószínűleg észre is vesz. Tapasztalhatjuk, hogy a péksütemények és a kenyér minősége elmarad a korábbiaktól, miután a régi búzák nagyobb sikértartalommal rendelkeztek, mint a mostaniak. A növényvédelmet illetően az idei termelés nagyon költséges volt, mert olyan kártevők is megjelentek a búzán, amelyek nagyon ritkán szoktak jelentkezni, mégpedig a levéltetvek. A parcellák tisztasága a gyomirtásnak köszönhetően elfogadható volt. Itt-ott meglátszott, hogy túladagolták a nitrogént, és ledőlt a gabonatábla, ami terméskiesést von maga után. A községi Farmer Földműves-egyesületnek van egy műszere, amely segítségével mérni lehet a növényben a nitrogén mennyiségét, ami alapján hozzávetőlegesen megállapítható, hogy szükséges vagy szükségtelen nitrogént juttatni a növénynek – közölte Csúzdi István.

A községi tanács mezőgazdasági megbízottja szerint a búzatermesztés soha nem a legkifizetődőbb növényi kultúra a vetésváltásban, de a földműveseknek muszáj alkalmazni, mert a talajkártevők – köztük a kukoricabogár – elleni védekezést így tudják a legolcsóbban megoldani. Csúzdi István elmondta, hogy azok a termelők, akiknek van lehetőségük, tárolják a búzát, és kivárják a kedvezőbb árat. A kisebb termelők raktározásra átadják a kenyérgabonát a felvásárolóknak, vagy eladják a jelenlegi áron, ami kilónként 15,5 dinár, plusz az áfa összege, ezzel együtt 17 dinár körül fog alakulni az ár. Kiemelte, hogy tavaly jobb ára volt a búzának, hiszen kilónként 17 dinár volt áfa nélkül. Csúzdi István szerint ha gyengébb lesz a kukoricatermés, akkor valószínűleg emelkedni fog a búza ára az állati takarmányozás céljából is. Sok múlhat az exporton, habár a világpiacon az amerikai és az európai termelők is jó hozamokat jeleznek, ezért nem biztos, hogy nagyon sokat fog emelkedni a búza ára.