2024. április 24., szerda

Tucatnyian haltak meg Indonéziában egy három napon át tartó dugó miatt

Tizenketten haltak meg Indonéziában egy 20 kilométeres, három napon át tartó közlekedési dugóban, amely miatt emberek ezrei vesztegeltek autójukban - közölték pénteken a hatóságok.

A járművek a délkelet-ázsiai ország főszigetének és a világ egyik legsűrűbben lakott területének számító Jáván, az autópálya Brebesnél lévő kijáratánál torlódtak fel. A dugóban ülők kínjukban Brexitnek (Brebes exit) nevezték el a kialakult kaotikus helyzetet.
A világ legnépesebb muzulmán országában minden évben zsúfolásig megtelnek az utak a muszlim böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos íd al-fitr idején, amely alkalomból emberek milliói indulnak vidékre ünnepelni.
"Ez az úgynevezett Brexit-ügy 12 halálos áldozatot követelt három nap alatt", július 3. és 5. között - közölte az AFP francia hírügynökséggel Hemi Pramuraharjo közlekedési miniszter. A tárcavezető elmondta, hogy több áldozat idős ember volt, bár a helyi média egy egyéves gyermek haláláról is beszámolt, akit a járművekből származó kipufogógázok mérgeztek meg. A miniszter hozzátette, hogy idén eddig az ünnepek idején már több mint 400-an haltak meg az indonéziai utakon. Pramuraharjo szerint az engedély nélküli árusok és a zsúfolt piacok jelenléte az autópályák kijárata közelében csak súlyosbítja a helyzetet.