2024. április 20., szombat

Javaslatot tett az új brit EU-biztos személyére David Cameron

Julian Kinget, Nagy-Britannia franciaországi nagykövetét javasolta pénteken David Cameron brit miniszterelnök a korábban visszalépett EU-biztos, Jonathan Hill helyére - közölte pénteken a brit kormány.

Az Európai Bizottság a tájékoztatásra válaszul közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn megbeszélésre várja Kinget Brüsszelbe.
Az 55 éves Hill, aki 2014 óta a pénzügyi stabilitásért és pénzügyi szolgáltatásokért felelt a Juncker vezette testületben, azután jelentette be lemondását, hogy a június 23-án lezajlott történelmi referendumon a brit választók 52 százaléka Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépésére (Brexit) szavazott.
Hill portfólióját a tervek szerint július közepétől Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke veszi át. Így egyelőre nem tudni, milyen posztot tölthet be King az Európai Bizottságban.
Miközben az EU-biztosok formálisan az Európai Bizottságot képviselik, az egyes tagállamok gyakran kulcsfontosságú kontaktokként tartják őket számon, és e tisztségviselők a bizottsági vitákon is gyakran hangoztatják a tagállami kormányok álláspontját. Így King jelentős szereplővé válhat Nagy-Britanniának az EU-val folytatott kiválási tárgyalásai során.
Az 51 éves diplomata, aki február óta tölti be a brit nagyköveti posztot Franciaországban, komoly brüsszeli tapasztalattal bír: Peter Mandelson és Catherine Ashton korábbi brit EU-biztosok kabinetfőnökeként és az Európai Unióhoz delegált brit állandó képviseleten is dolgozott.