2024. április 25., csütörtök
MEGKÉRDEZTÜK A SZABADKAIAKAT

Milyen Szabadkán a közbiztonság?

Sós János vőfély: Szerintem országszerte rossz a közbiztonság. Gondolom, hogy Szabadka sem áll jobb helyen, mint a többi város. Mindig gond volt a rendőrséggel, hogy nem jelentek meg akkor, amikor kellettek. Hogyha verekedés volt és szóltunk nekik, akkor jöttek, amikor már vége volt mindennek. Nem rosszabb a közbiztonság, mint a többi városban, de országszerte rossz. Szerencsére nem volt még olyan esetem, ami maga után vonná azt, hogy féljek. Nekem, mint vőfélynek, mindig ott a fokos az autóban.

Dejan Vujinović közgazdász: Személy szerint nem félek, nem izgatnak túlságosan azok az esetek, amik itt vagy ott történnek, de igazából évről évre történnek olyan dolgok Szabadkán, ami miatt nem a saját, hanem a gyerekem biztonságára kellene gondolnom. Várom, hogy ilyen dolgok többet ne történjenek meg. Igaz, ez nem Szabadkára vonatkozik, hanem egy tágabb területre, az egész országra. Nem tudom, hogy ez a biztonsági rendszer, amely a jelen pillanatban működik, igazából kire koncentrál, az egyszerű emberekre vagy valaki másra.

Petar Drljača nyugdíjas: Mi a feleségemmel nem járunk ki éjjel, nem járunk mérkőzésekre, tehát nem kerülünk konfliktusba. De látom, mi történik, és egyáltalán nem tetszik, és nem jó hallani sem, nemhogy elszenvedője lenni ilyen eseteknek. Nekünk sok problémánk van a sofőrökkel, túlságosan önkényesek és felelőtlenek. De erre azok a szervek, amelyeknek reagálniuk kellene, nem reagálnak. Többször ők akadályoznak, akiknek védeniük kellene minket. Az épületet, melyben a lakásunk található, zárjuk. Zárjuk a lakást is. Sajnos sokan nem zárják be a bejárati ajtót, amikor leviszik a szemetet, vagy boltba mennek. Mielőtt nem zártuk az épületet, tíz kerékpárunkat loptak el. A végén azt kellett megélnem, hogy a rendőrségen azt mondták, lehetetlen, hogy ennyi biciklimet loptak el, amennyit addig bejelentettem. Nem szabad még panaszt sem tenni, mert te leszel a vétkes.

Biljana Vučković újságíró: Rossz a közbiztonság Szabadkán. Ez a város régen sokkal nyugodtabb volt. Olyan dolgok történnek az utóbbi időben, amelyek félelemmel töltik el az embereket. Mindig az volt a baj, hogy kevés a rendőr, hogy nincsenek jól felszerelve. Szerintem viszont az a baj, hogy nem reagálnak időben, mikor a polgárok értesítik őket és nem reagálnak a megfelelő módon sem. Ezért a polgárok védtelennek érzik magukat. Nekem sem mindegy, sem éjjel, sem bizonyos helyeken közlekedve. Mindehhez hozzájárul az is, hogy mi történik a nagyvárosokban világszerte, többé már sehol sem vagyunk olyan biztonságban, mint azelőtt.