2024. április 19., péntek

Ki nem fizetett büntetéseink következményei

Csak abban az esetben állíthatnak elő bennünket a határon, amennyiben körözés alatt állunk – A szabálysértési eljárások következtében kirótt és nem törlesztett büntetések miatt viszont gondu

Néhány héttel ezelőtt jelent meg a hír, hogy a nem törlesztett büntetés miatt visszafordíthatóak a polgárok a határról, illetve előállíthatóak ugyanott. Mindez azonban csak abban az esetben van így, amennyiben az illető, aki határátlépéssel próbálkozik, hosszabb ideje nem elérhető a bíróság számára, vagyis körözés alatt áll. Nem törlesztett büntetéseink folyományaként azonban bármelyikünknek gondja lehet például a gépkocsija újrabejegyzésénél, vagy más hivatalos ügye intézésekor.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ljubo Simić, a szabadkai szabálysértési bíróság elnöke lapunknak elmondta, nőt a megfizettetések száma, a polgárok önként jelennek meg az új városháza harmadik emeletén, befizetett számlával a kezükben. Érezhetően több a munka, amióta a regiszterek, amelyek központi rendszerek, és minden adatot egy helyen tartalmaznak, elérhetőek a polgárok számára, és megszületett az új törvény. Simić elmondta, az elmúlt időszakban nőtt a befizetett büntetések száma, vannak kollégáik, akik teljes munkaidejüket a regiszter frissítésével, vagyis a törlesztett büntetések törlésével töltik.

– Két regiszter létezik: a szankciókról szóló, ami a lezárt szabálysértéseket veszi számba, amely tartalmaz különböző adatokat, melyik bíróság hozta meg a döntést és egyebek. Az adatokat a szabálysértési bíróság frissíti, s ennek köszönhetően ebben a regiszterben megtalálható minden szabálysértési eljárás, illetve döntés egy helyen. Ezt az adatbázist csakis a bíróság és állami szervek használhatják, és számukra hozzáférhető. A másik regiszter az, amely elérhető a polgárok számára is, vagyis mindenki leellenőrizheti a személyi száma beírásával, hogy van-e valamilyen rendezetlen, kifizetetlen kötelessége. A ki nem fizetett pénzbüntetésekről szóló regiszterben minden ki nem fizetett kötelezettségünk szerepel, s az a regiszterben bármikor hozzáférhető interneten. Ebből a regiszterből természetesen a kollégák azonnal törlik is az adatokat, amennyiben az összeg kifizetésre kerül. Azért fontos ez, mert vannak olyan helyzetek, van olyan hivatalos ügyintézés, ahol esetleg a polgár nem tudja érvényesíteni a jogait, mert van ki nem fizetett büntetése. Ilyen például a személygépkocsi bejegyzése, a vezetői engedélyek érvényességének meghosszabbítása, előfordulhat, hogy addig ezeket az ügyeinket nem tudjuk elintézni, amíg nem törlesztettük a büntetés összegét. A ki nem fizetett büntetés nem befolyásolja például a személyi igazolvány és az útlevél kiadását, de szinte minden más ügyintézésben hátráltathat bennünket – magyarázta Ljubo Simić.

Kisebb pánikot keltett néhány héttel ezelőtt az a nyilatkozat, amelyet kicsit általánosan értelmeztek egyesek, s azt a következtetést vonták le belőle, bárki az országban tartható, illetve visszafordítható az államhatárról, akinek van valamilyen le nem zárt szabálysértési ügye.

– Természetesen minden polgár érintett lehet az ügyben, vagyis visszafordítható a határról és előállítható, de csak abban az esetben, ha körözést adtak ki ellene. Csak azért, mert nem fizetett be valamilyen büntetést, illetve szabálysértési eljárás indult ellene, még nyugodtan elhagyhatja az országot. Természetesen akkor lehet ebből gond, ha folyamatosan nem elérhető a belügy számára.

A bíróság döntése alapján ír ki körözést a rendőrség, de ez nem a bíró önkényes döntése, hiszen körözést akkor lehet kiadni, ha a szabálysértő szökésben van, állandó jelleggel nem elérhető a rendőrség számára, nem él a bejelentett lakhelyen, tehát hosszabb ideje nincs róla semmilyen információ, ekkor kerülhet sor a körözés kiírására, s ekkor lehet gond a határátkelőknél is – tette hozzá a szabálysértési bíróság elnöke.

Az említett regiszter megtekinthető az igazságügyi minisztérium honlapján, de elegendő, ha a keresőnkbe beírjuk Registar neplaćenih novčanih kazni, miután megjelenik az oldal, kéri az adatainkat, vagyis a nevünket és a személyi számunkat, amelyet követően pedig betekintést nyerünk, vannak-e rendezetlen, kifizetetlen büntetéseink. Amennyiben igen, a táblázatban automatikusan megjelenik egy ablak, amelyre kattintva látható lesz egy kitöltött számla is. Ezt átmásolhatjuk, illetve kinyomtathatjuk, és ez alapján azonnal, az első postán törleszthetjük a ki nem fizetett büntetéseinket.