2024. április 16., kedd

Kiesett a világbajnok, döntőben a házigazda

Franciaország és Portugália játssza vasárnap este a döntőt az Európa-bajnokságon, miután a házigazda együttes Griezmann duplájával 2:0-ra nyert a világbajnok Németország ellen.

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya sérülések és eltiltás miatt kénytelen volt kicsit átrendezni a csapatát: Gomez és Khedira sérülése miatt Can és Schweinsteiger is a kezdőcsapatban kapott helyet, Müller lett a csatár, a védelemben pedig a sárga lapos eltiltás miatt hiányzó Hummels helyett Höwedes szerepelt.

A franciák kezdték jobban a meccset, Griezmann lapos lövését a 7. percben Neuer bravúrral hárította, de ahogy múlt az idő, a németek egyre veszélyesebb támadásokat vezettek. Müller a 13. percben még kapu mellé gurított egy jobbról beadott labdát, egy perccel később azonban már Lloris védése is kellett, hogy a francia kapu előtti parázs jelenetek végén ne szülessen gól.

A 26. percben Schweinsteiger 25 méteres lövését Lloris biztos, ami biztos alapon szögletre tolta. Az első fél óra utáni statisztika már erőteljes német fölényt mutatott (64 százalékos labdabirtoklás, 8 kapura lövés, míg a franciáknál csak 2). A németek fölényét egy nagy francia helyzet törte meg: a 42. percben Boateng óriásit hibázott, Giroud egyedül törhetett kapura, csakhogy lassú volt, így a másik belső védő, Höwedes odaért, és blokkolta a lövést. A 45+1. percben egy szöglet után a fejelni igyekvő Schweinsteiger kezére pattant a labda, s Rizzoli gondolkodás nélkül a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Griezmann magabiztosan lőtte a jobb al sarokba, Neuer balra vetődött.

A második játékrész egy Giroud- és egy Griezmann-lövéssel kezdődött, mindkettőt blokkolták a német védők. Az 50. perctől állandósult a német fölény, a franciák 11 emberrel védekeztek, valamennyien a saját térfelükön voltak, de igazi nagy helyzetet nem tudott összehozni a Nationalelf. A 60. percben újabb gondokkal szembesült Löw: az egyik pillanatban Boateng leült a félpályánál, és utána már csak két németre támaszkodva hagyta el a pályát, helyére Mustafi érkezett. A 72. percben Pogba szerzett labdát az ellenfél 16-osában, kicsit kisodródott, de ott egy csel után sikerült középre adnia, Neuer pedig középről középre paskolta a labdát, pontosan Griezmann elé, aki azt a kapuba talpalta. A 79. percben a csereként beállt Sané első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, de a labda elment a francia kapu előtt. A 90+3. percben Lloris bemutatta a meccs védését, amikor Kimmich fejesét hárította.

Németország–Franciaország 0:2 (0:1)

Marseille, Vélodrome, 64 000 néző, vezette: Rizzoli (Olaszország). Góllövők: Griezmann (11-esből) a 45+2. és a 72. percben.

Németország: Neuer, Kimmich, Höwedes, J. Boateng (Mustafi, 60.), Hector, Kroos, Schweinsteiger (Sané, 79.), Can (Götze, 67.), Draxler, Özil, Th. Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Franciaország: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Griezmann (Cabaye, 90.), Payet  (Kante, 71.), Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.