2024. március 29., péntek

Stoltenberg: A NATO nem függesztette fel a párbeszédet Moszkvával

A NATO nem függesztette fel a párbeszédet Moszkvával, ennek fóruma a NATO-Oroszország Tanács, amelynek mindig készen kell állnia a nagykövetinél magasabb szintű egyeztetésre is - jelentette ki csütörtökön Varsóban Jens Stoltenberg.

A NATO főtitkára a pénteken kezdődő varsói NATO-csúcstalálkozóra érkezett Lengyelországba. Csütörtök délután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt, az előzetes egyeztetésen részt vett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter is.

Az egyeztetést követő sajtóértekezleten Stoltenberg a NATO-Oroszország Tanács július 13-án esedékes üléséről érdeklődő újságírói kérdésre reagálva rámutatott: a Krím 2014 márciusi elfoglalása után a NATO "felfüggesztette a gyakorlati együttműködést Oroszországgal", és ezzel egy időben "a hidegháború befejezése óta a legnagyobb erőfeszítéseket tette a védelmi képességek növelésére".

"Nem függesztettük fel ugyanakkor a politikai párbeszédet" - emelte ki Stoltenberg, hozzátéve, hogy a dialógust éppen a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű megbeszélései jelentik. A 2002-ben létrehozott Tanács kétéves szünet után áprilisban ülésezett először.

Az atlanti szövetség és Moszkva közötti párbeszédben "lépésről lépésre kell haladni" - vélte Stoltenberg, hozzátéve, hogy az adott helyzettől függően "kell felmérni, megérett-e a helyzet a magasabb, miniszteri szintű találkozókra".

Andrzej Duda ebben a témában elmondta: a magasabb szintű tárgyalások előfeltétele az, hogy Oroszország tartsa be a nemzetközi jog normáit, teljesítse a minszki tűzszüneti megállapodást. A NATO-nak pedig meg kell mutatnia, hogy "élő szövetségről van szó, amely reagál a változó környezetre" - szögezte le a lengyel elnök.

Stoltenberg a sajtóértekezleten megerősítette: a NATO négy, többnemzetiségű zászlóalja fog állomásozni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban, és "szükség esetén lehetőség van ennek az erőnek a növelésére".

A zászlóaljak pontos elhelyezését illetően Stoltenberg azt mondta, hogy még nem született végleges döntés.

A főtitkár a kollektív védelem elvére utalva kijelentette: a keleti szárny erősítése világos jel, hogy a szövetség "kész megvédeni területének minden részét".

A csúcstalálkozó házigazdájának szerepét betöltő Andrzej Duda kilátásba helyezte: pénteken és szombaton megszületnek a döntések az észak-atlanti szövetség keleti és déli szárnyának erősítéséről. Hangsúlyozta a NATO védelmi jellegét és azt is, hogy a szövetség védelmét egységesen kell kezelni, "területi övezetekre osztás nélkül".

A sajtóértekezlet előtt Andrzej Duda a Lengyel Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Alexander Vershbow-t, a NATO főtitkárhelyettesét.

A pénteken kezdődő varsói NATO-csúcsot a 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével, Jens Stoltenberg elnökletével rendezik meg. A magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.