2024. március 29., péntek

Lemond Belgrád polgármestere?

A Savamalán történt bontás elleni tüntetést a jövő héten folytatják

Siniša Mali, Belgrád polgármestere készen áll arra, hogy az elkövetkező napokban benyújtja lemondását –, tudta meg nem hivatalosan a Novosti napilap. Információik szerint ennek az új kormány megalakításáig meg kell történnie, így arra lehet számítani, hogy a polgármesteri széket hamarosan már más tölti be. Az új polgármester várhatóan Andrija Mladenović lesz.

A polgármester lemondásának szükségessége akkor merült fel, miután az idei választások éjszakáján, április 24-éről 25-ére az éjjel folyamán Belgrád Savamala városnegyedében, a Hercegovina utcában több álarcos kíséretében mintegy 1000 négyzetméteren több épületet bontottak le a munkagépek. Habár azt követően a városvezetés kijelentette, nekik nincs semmi közük ehhez a bontáshoz, végül Aleksandar Vučić kormányfő a városvezetést nevezte meg a bontás felelőseként. Bár név szerint nem mondta meg kik a felelősök, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt a belügyi szervek teszik majd meg, azt viszont kijelentette, az érintetteknek a törvény előtt kell felelniük tetteikért, és a tettesek politikai következményekre is számíthatnak.

A kormányfő bejelentését azonban számos polgári megmozdulás előzte meg. Egyre tömegesebben vonulnak végig a polgárok Belgrád utcáin, akik a felelősök megbüntetését, illetve Siniša Mali, Nebojša Stefanović belügyminiszter, Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnökének, Vladimir Rebić rendőrigazgatónak és Nikola Ristić, a belgrádi kommunális rendőrség vezetőjének lemondását követelik. Mivel az elmúlt több mint két hónapban a követelésüknek nem tettek eleget, a legközelebbi tüntetésre a jövő héten szerdán, július 13-án kerül sor.