2024. április 19., péntek

Osztoznak a nagykövetségi épületeken

Szerbia átadja az ingatlanok egy részét, melyeket Jugoszlávia szétesése után is használt

Ma kezdik meg tizenhárom olyan diplomáciai ingatlan átvételét, amelyeket eddig Szerbia használt, ám a szukcessziós folyamat értelmében egy másik, egykori jugoszláv tagállamot illet meg – írta a Večernje novosti napilap. A dátumot még áprilisban, a Szkopjéban megtartott gyűlésen határozták meg.

Így a tervek szerint Brazíliában a szlovének átvesznek egy villát, Sao Paulóban pedig a belgrádi főkonzulátus épületét. Az elkövetkező egy évben a szlovének átveszik Szerbiától a rabati nagykövetség épületét, Maliban a kirendeltséget, Tanzániában pedig a nagykövetséget és a rezidenciát is.

Szerbiának öt épületet kell átadnia Horvátországnak: Tunéziában, Algériában, Nairobiban, Madagaszkáron és Szudánban, míg Bosznia-Hercegovinának hármat: Algériában, Nairobiban és Ankarában.

A napilap adatai szerint ezeknek az épületeknek a többségét Szerbia nem használta, ugyanakkor jelentős összegeket különített el azok fenntartására.

A következő tanácskozásra, amelynek a szukcesszió lesz a témája, Ljubljanában kerül sor szeptemberben. Addig viszont a tervek szerint elvégzik a hat ingatlan értékbecslését. A szóban forgó épületek kapcsán ugyanis a volt Jugoszlávia tagállamai arra a megállapodásra jutottak, hogy értékesítik azokat, és az eladásból befolyt pénzösszeget elosztják.