2024. április 25., csütörtök

Ingyenes járművizsgálat

Országszerte több mint száz helyszínen végzi a járművek műszaki állapotának (fékek, irányjelzők stb.) ingyenes ellenőrzését a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS). Mirko Butulija, a szövetség elnöke elmondta, a nyári szezon kezdetére való tekintettel indították el az akciót.

A már hagyományos Jól működő jármű – biztonságos jármű elnevezésű akció hétfőn kezdődött, a Műszaki Ellenőrök Egyesületének és a Közlekedésrendészeti Igazgatóság közreműködésével.

– Az említettek mellett arra is fel szeretnénk hívni a járművezetők figyelmét, hogy mielőtt útra kelnek, a nyári szabadságuk megkezdése előtt ajánlatos a részletes tervezés. Ezenkívül a célországokban érvényben lévő közlekedési előírásokról is információkat szerezhetnek – magyarázta Butulija. Hozzátette, egyesületükben kiváltható a zöld kártya és a nemzetközi jogosítvány is.

Az elnök szerint sokkal hatékonyabb így emelni a közlekedés színvonalát és biztonságát, mint rendőrségi büntetésekkel.

– Sajnos a vezetők nagy része nincs tisztában azzal, hogy mit is takar a biztonságos közlekedés – fejtette ki Butulija.

Boban Milinković, közlekedésrendészeti igazgatóság fő rendőrellenőre nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a múlt év azonos időszakával összevetve az év első hat hónapjában 20 személlyel nőtt a közúti balesetekben elhunytak száma.

– Emiatt szigorúbbak lettek a sebességellenőrzések, de minden másra kiterjed a hatóságok figyelme a közutakon. A forgalmi rendőrség ettől az évtől kezdve új stratégiát alkalmaz a balesetek helyszínén. Ez valószínűleg megváltoztatja a balesetek kiváltóokainak statisztikáit – mondta el a rendőr.

– A polgárok sok esetben tisztában sincsenek gépkocsijuk műszaki állapotával, hosszabb utak előtt ezért is fontos kihasználni az effajta ingyenes vizsgálatokat – hívta fel a figyelmet Milinković.