2024. április 20., szombat

Az vagy, amit megeszel

Az Áldomás projektum egyik célja integrálni a Kárpát-medencei termelők magas hozzáadott értékű termékeit

Korunk fogyasztója egyre tudatosabb és egyre nehezebb az orránál fogva vezetni. Tudja, hogy a legszabályosabb és legpirosabb alma nem mindig a legegészségesebb, de azzal is tisztában van, hogy a húsipari termékek némelyikébe olykor minden kerül, csak hús nem, és arról is hallott már, hogy a mangólé valójában almalé, amelyet lágyan fűszereznek néhány mangószelettel. Mind több görnyedő, guggoló, hunyorító vásárlót látni az önkiszolgálók polcai mellett, miközben a termékdeklaráció kisbetűs részét igyekeznek kisilabizálni, és kideríteni, hogy mi is került az adott készítménybe.

A kutatók közvetítésével a sajtó nemcsak arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy az üzletekben vásárolt élelmiszer minősége igencsak vitatható, hanem arról az álláspontról is rendszeresen tájékozódhatunk, hogy a legsúlyosabb betegségek részben a minőségtelen ipari élelmiszerre vagy az agyonpermetezett gyümölcsökre, zöldségfélékre vezethetők vissza. Ilyen körülmények között igazi áldásnak tűnik a magyarországi kezdeményezés, az Áldomás. A prémium élelmiszereket tömörítő ernyőmárkával június első napjaiban ismerkedhetett meg a vajdasági közönség, a szabadkai gazdasági vásáron és a Vajdasági Agrárkonferencián.

– Az Áldomás széleskörű kormányzati és termelői összefogás keretében jött létre. Az Áldomás márkanévhez egy Fogyasztóbarát Védjegy is társul, amelynek elnyeréséhez szigorú feltételeknek kell megfelelnie a terméknek. Eddig 17 termelő 30 terméke áll készen a piacra lépésre, valamint összesen 93 termék szerezte meg a Fogyasztóbarát védjegyet. Ezen termékek arculati tervezése jelenleg folyamatban van. Vajdaságban is elkezdtük feltérképezni a helyzetet, eddig nagyjából húsz termelővel állunk kapcsolatban, és úgy tűnik, hogy rövid időn belül a védjegy részesévé válhatnak – fogalmazott az Agrárkonferencián Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.

A rendezvény után lapunk kérdésekkel fordult a kereskedőház illetékeseihez. Elsősorban arra szerettünk volna választ kapni, hogy mikor, milyen formában kezdődhet meg az együttműködés a vajdasági gazdákkal, és mikortól válhatnak elérhetővé Szerbiában, Vajdaságban az ernyőmárka termékei. Az írásos formában kapott válaszokból kiderült, hogy már zajlik a szakmai előkészítés, hogy a határon túli – így a vajdasági – termelők is csatlakozhassanak az Áldomás márkához.

– Az Áldomás márka alatt megjelenő termékek piaci bevezetésére első lépésként Magyarországon kerül sor. A vajdasági termelők részvételére számítunk a projektben, az együttműködés megvalósításának jelenleg a felmérése, előkészítése zajlik. A termékeknek meg kell felelniük a márka használatához kapcsolódó védjegy elnyeréséhez szükséges követelményrendszernek. Az a célunk, hogy a Kárpát-medencei termelők részéről integráljuk az olyan magas hozzáadott értékű termékeket, melyek a külpiacokon is versenyképesek lehetnek. Integrátorként lépünk tehát fel, kihasználva az egységes márka és az ehhez kapcsolódó marketing- illetve kereskedelmi tevékenységből fakadó szinergiákat – fogalmaztak az MNKH munkatársai.

Az Áldomás márkához való csatlakozás többlépcsős folyamat, amely egységesen vonatkozik a magyarországi és a potenciális határon túli partnerekre is. A márkanév használatához az adott terméknek első lépésként meg kell felelnie a Fogyasztóbarát védjegy használatával kapcsolatban támasztott követelményeknek, a forgalmazó cégnek pedig vállalnia kell a védjegy feltüntetését a termék csomagolásán.

A Fogyasztóbarát védjegy olyan, a teljes élelmiszerláncban nyomon követhető élelmiszerek azonosítására alkalmas megjelölés, amely lehetővé teszi az összetételükben, illetve az alkalmazott kezelésekben, eljárásokban az egészségtudatos táplálkozást elősegítő élelmiszerek beazonosítását. A védjegy pályázati elbírálása során beltartalmi jellemzőik alapján az alábbi hat kategóriába sorolhatók a pályázó termékek: az átlagosnál magasabb beltartalmi értékű vagy jobb fajta tulajdonságú alapanyag felhasználásával készült; a megszokottnál kíméletesebb vagy alacsonyabb környezetterheléssel járó feldolgozási eljárások alkalmazásával előállított; kizárólag természetes vagy természetes eredetű anyagok felhasználásával előállított; tanúsítottan ökológiai tisztaságú és tápértékben gazdag; ismert hatóanyagot dúsított/módosított formában tartalmazó; kedvezőtlen élettani hatású anyagot csökkentett/módosított formában tartalmazó élelmiszerek.

Arra is van kilátás, hogy ezek a prémium élelmiszerek előbb vagy utóbb a vajdasági emberek számára is elérhetőek legyenek. Az MNKH munkatársai megerősítették, az egyik elsődleges cél, hogy az Áldomás a külpiacokon is megjelenjen, így természetesen lehetőség van arra, hogy a későbbiekben Szerbiában is elérhetőek legyenek a termékek.