2024. március 29., péntek

Hőség és bűz

A kelebiai határzónában lévő ideiglenes sátortáborban hozzávetőleg háromszáz migráns várakozik

Tegnap éjféltől mélységi határőrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén. Azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfogják, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jogellenesen bejutó migránsok csaknem száz százalékát már a határ tövében, tehát nyolc kilométeren belül elfogják. Eddig az illegális határátlépőket a Magyarország területén lévő nyílt befogadóközpontokba vitték, most viszont szabálysértési eljárást indítanak ellenük, és visszaterelik őket a tranzitzónába, hogy ott bírálják el menedékkérelmüket.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A kelebiai tranzitzónában nagyjából háromszáz menekült vesztegel. A déli hőségben éppen a Vöröskereszt oszt nekik élelmet és vizet. A rendőr, akit telefonon a kapuhoz rendeltek, hogy beengedjen bennünket a tranzitzónába, elmondta, reggel nyolc óta van szolgálatban, és oda aznap egyetlen migránst sem küldtek vissza a határ túloldaláról. Több civil szervezet munkatársai végezték munkájukat a táborban, és amely civil szervezet politikája engedi, hogy munkatársaik nyilatkozzanak, azoktól megtudtuk, kedden délig nem jelent meg egyetlen olyan migráns sem a tábor területén, akit Magyarországról fordítottak volna vissza. A táborban sem tudnak ilyen visszatoloncolt menekültről. Sőt, az újonnan bevezetett intézkedésről sem.
A kelebiai tábor területén nagyon sok a kisgyermekes család, terhes kismamákat is láttunk. Sátorokban, rongyokból összetákolt építményekben szállásolták el magukat. Állítólag nem állíthatnak fel újabb sátorokat, mivel naponta 15 embert engednek át, vagyis három családot, és időről időre 1-2 egyedülálló férfit, így az újonnan érkezőknek jut hely, a tábor területe viszont nem gyarapodik. A tranzitzónában kialakított ideiglenes sátortábor övezetében van egy vizesblokk, és felállítottak 12 mobil toalettet is, de a felgyülemlett szemetet nem hordták el, ott éktelenkedik a tábor bejáratánál. A szemét viszont csak gyűlik, mert minden étkezéshez műanyag edényeket és étkészletet kapnak, a vizet palackokban osztják szét közöttük. Ők kénytelenek szemetelni, de nem lenne szükség arra, hogy ebben a hőségben a bűz is nehezítse hosszú napjaikat.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Amina férjével, három hónapos kisbabájával és két, három évnél fiatalabb gyermekével hat napja várakozik a táborban. Németországba szeretnének kijutni. Panaszkodik, hogy szívesebben főzne, már nem bírják nap-nap után ugyanazt az ételt enni. Panaszkodik a hőségre, az embertelen körülményekre, amelyben gyermekei kénytelenek élni. Itt még csak fák sincsenek, mint a horgosi tranzitzónában, ahol a gyermekeknek egy játszóteret alakítottak ki a szülők, hogy legalább ők ne szenvedjenek a tűző napon. Ottjártunkkor orvosi ellátásban részesült egy kismama, aki gyógyszereket kapott, és egy kislány, akinek a karján kiütések jelentek meg.
A Humanitárius Központ az Integrációért és Toleranciáért munkatársai ottjártunkkor éppen kis kádakat osztottak szét a kisgyermekes családok között, ezzel is próbálnak enyhíteni a táborban uralkodó embertelen körülményeken, valamint a hőségen. Iva Isakov, a humanitárius szervezet munkatársa elmondta, segélyt osztanak a menekülteknek, élelmet, ruhát, pelenkát, bébiételt, valamint tápszert azoknak az anyáknak, akik nem szoptatnak. Hozzátette, összeírják a speciális szükségleteiket is, és másnapra beszerzik azokat, emellett a tolmácsuk segítségével különféle tanácsokkal is ellátják őket. Iva hozzátette, ezek az emberek a háború elől menekültek el, sem az időjárási viszonyok, sem a táborban uralkodó körülmények nem kedveznek nekik, ezért megpróbálnak könnyíteni sorsukon.
Hussein egy fiatal szír férfi, akinek a nyakán és a karjain horzsolásos sérüléseket látok. Éppen vizet visz a sátrába. Egy hónappal ezelőtt már megpróbált átjutni a kerítésen, de nem sikerült neki. Most a táborban vesztegel. Mondja, már nem sokáig bírja, hogy állandóan csak hitegetik, mikor juthat át legálisan, megpróbál újra átszökni a határon. Azt állítja, nincs más választása, ez a tábor olyan mint a börtön.