2024. április 19., péntek

Özönvíz utáni fertőtlenítés Óbecsén

Tegnap a Kisrétben és az alsó parkban elvégezték a fertőtlenítést

Múlt hétfőn viharos ítéletidő sújtott le Óbecsére, az éves átlag egyötöde, négyzetméterenként csaknem 100 liter eső esett. Az erős szél fákat tépett ki, tetők rongálódtak meg, pincéket, udvarokat, lakóhelyiségeket öntött el a víz, és számos utca vízben vagy szennyvízben úszott.

Fotó: Fehér Rózsa

Fotó: Fehér Rózsa

A legkritikusabb helyzet az alsó parkban, a Radivoje Simić utcai nyitott kanális mellett és a Kisrétben, a Veljko Vlahović lakótelepen alakult ki, ahol kiömlött a szennyvíz. Ezeket a helyeket néhány nappal ezelőtt tiszta vízzel mosták le, tegnap pedig fertőtlenítették. Ezen a két helyen kisebb esőzések alkalmával is mindig gond szokott lenni, de a múlt héten még a központban lévő Fő utcában és a Zöldfás utcában is egy ideig magasan állt a víz.
Kuti Gábor, a Vodokanal Közvállalat műszaki igazgatója szerint ekkora mennyiségű csapadékra nem lehet felkészülni, a kitisztított csatornák sem képesek elnyelni ennyi vizet.
– Óbecsén még mindig vegyes csatornarendszer van, és ezekből a nagy esőzések alkalmával kiömlik a szennyvíz. Bár tilos, a lakosok egy része az emésztőgödreit a csapadékelvezető rendszerre csatlakoztatja. A szennyvíz kiömlése csak akkor fog megszűnni, ha az egész településen kiépül a szennyvízhálózat – jelentette ki Kuti Gábor.
Óbecsén jelenleg csupán az utcák felében van ilyen rendszer, a környező településeken azonban ennél sokkal rosszabb a helyzet, ugyanis egyáltalán nincs szennyvízhálózat. A múlt héten a község többi településén szerencsére jóval kevesebb eső esett, mint Óbecsén. Péterrévén és Bácsföldváron például 20 litert mértek négyzetméterenként. Ha ezekben a falvakban az óbecseihez hasonló mennyiségű csapadék hullott volna, annak, a szakemberek szerint, beláthatatlan következményei lettek volna.
Mivel egy tartományi pályázaton sikerrel szerepelt a közvállalat egyik, csaknem 20 millió dináros projektje, az óbecsei Stevan Kojić és Đura Jakšić utcákban az idén kiépül a majd másfél kilométeres szennyvízelvezető fővezeték, amelyre a keresztutcák másodlagos vezetékei is rácsatlakozhatnak. Óbecsén ugyancsak tartományi támogatással a közeljövőben kútpárost fúrnak, építenek és szerelnek fel, Péterrévén pedig elkezdik a vízgyárhoz kapcsolódó beruházás első szakaszának első részeként a bekötővezeték kiépítését.