2024. április 19., péntek

Új, takarékos kazánokat szereltek be

Az adai Műszaki Iskola tartományi és önkormányzati támogatásból szerzett be két kondenzációs gázkazánt

A tartományi energetikai titkárság tavaly októberben pályázatot írt ki nagy hatásfokú kazánok beépítésére, és az adai Műszaki Iskola sikeresen pályázott.

A kondenzációs gázkazánok az oktatási intézmény fűtőházában (Csincsik Zsolt felvétele)

A kondenzációs gázkazánok az oktatási intézmény fűtőházában (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy decemberben írták alá a szerződést a titkársággal a beruházás támogatásáról, a projektum az idén június 30-án zárult le. A beruházás 4 millió dinárba került. Ennek nagy részét a tartományi titkárság finanszírozta, Ada község önkormányzata pedig biztosította a 20 százalékos önrészt, illetve kifizette a berendezések utáni adót.

– A támogatásnak köszönhetően iskolánk a régi gázkazánt lecserélte két ugyanakkora teljesítményű kondenzációs gázkazánra. Ezekről azt kell tudni, hogy nagyon hatékonyan hasznosítják a fűtőanyagot, és biztonságosabbak, mint a más típusú kazánok, illetve a hőenergia előállításához kevesebb földgázt használnak föl. Ez 25–30 százalékos megtakarítást jelent az iskolának, vagyis 3-4 év alatt megtérül a befektetés – nyilatkozta Gilice Hilda.

Az adai Műszaki Iskola igazgatója szerint az intézmény teljes fűtéshálózatát meg kellene újítani, új fűtőtesteket kellene felszerelni. Gilice Hilda azonban nagy segítségnek nevezte az új gázkazánok beszerelését is. Elmondta, ha ezek közül egyik valamilyen oknál fogva nem működik, akkor tudják használni a másikat, és nem maradnak fűtés nélkül a tél közepén, viszont a régi kazán esetleges meghibásodásánál ennek fennállt a veszélye.