2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA

Španović és Márton éremesélyesek

Ivana Španović a női távolugrás fő esélyese, Márton Anita pedig komoly éremvárományos Amszterdamban a ma kezdődő és vasárnapig tartó 23. atlétikai Európa-bajnokságon, amelyre, mindössze egy hónappal a riói olimpia előtt, 50 ország 1473 versenyzője nevezett.

Španović a két évvel ezelőtt Zürichben nyert ezüstöt védi, és a nagy versenyeken hetedik érmét és második aranyát rohamozza. A 707 centis egyéni csúccsal rendelkező újvidéki atléta tavaly Prágában nyert címet, a vb-ken pedig még egy ezüst- és három bronzérmet gyűjtött. A női távolugrás selejtezője ma 18.40-kor kezdődik, a döntő pedig holnap 18.20-kor lesz műsoron.

A szegedi Márton Anita a zürichi bronzot védi, Prágában tavaly ő is bajnok volt, a télen Portlandben pedig a fedett pályás vb-n ezüstérmes lett, csakúgy mint Španović. A női súlylökés selejtezője ma, a döntője pedig holnap lesz műsoron.

A szerbiai atléták közül még Mihail Dudaš (tízpróba), Asmir Kolašinac (súlylökés), Amela Terzić (1500 m) és Milan Ristić (110 m gát) jegyezhetne figyelmet érdemlő eredményt, a magyarok közül pedig elsősorban a kalapácsvetők, valamint a gátfutó Baji Balázs tűnhetnének ki.

Az Eb műsora abban különbözik a többi nagy versenyétől, hogy nincs maraton és gyaloglás, a hosszútávfutók viszont félmaratonban állnak rajthoz, s ebben képviseli Szerbiát a veterán Olivera Jevtić is.  cs.

Ilić három érme a Balkán-bajnokságon

Jovana Ilić, a Spartacus atlétája három érmet nyert a törökországi ifjúsági Balkán-bajnokságon, és ezzel a szerbiai válogatott legeredményesebb tagjának bizonyult. A tehetséges szabadkai versenyző a 4×100 méteres váltó tagjaként ezüstérmet nyert, hármasugrásban 12 méter 61 centiméterrel, 200 méteren pedig 25,11 századmásodperccel egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Luna Vodana Jović a 4×400 méteres váltó tagjaként a 4. helyen végzett, 400 méteren pedig a 8. helyen ért célba. A Romániában rendezett felnőtt-Balkán bajnokságon Dijana Šefčić súlylökésben a 8. helyen zárta a versenyt.