2024. április 20., szombat

A kreatív és művészeti ipar mint gazdasági mozgatórugó

A kreatív és a művészeti ipar az az ágazat, amelyet a recesszióban és a korlátozott anyagi helyzetben is fejleszthetjük és Európa piaca felé irányíthatjuk – nyilatkozta tegnap Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, amikor megnyitotta a „Creative Summer Session” elnevezésű nemzetközi konferenciát tegnap, amely a kreatív-ipar fejlesztésének témáját helyezte fókuszba.

A rendezvényen több európai intézmény képviselője is megjelent, egyetemi tanárok és az iparágban ténykedő vállalkozók és nagyobb cégek mellett.

– Ez egy olyan ágazat, amelynek hatalmas szerepe lehet a gazdasági versenyképesség fellendítésében. Ez az iparág képes átvágni azokon a gazdasági határokon, amelyek az EU és Szerbia közé állítottak fel. A kreatív és a művészeti ipar nem csak az egyénnek jelent sokat, hanem a társadalom művelődési színvonalát is emelheti. Gazdasági szemszögből, egy jó vállalkozás e téren pedig növelheti a kivitelt, a foglalkoztatottságot – magyarázta a titkár.

Szavai szerint, a tartományi kormány gazdaságpolitikájának egyik fontos szegmense az idegenforgalom.

– Az elkövetkező időszakban titkárságunk prioritásként fogja kezelni Vajdaság idegenforgalmi jogi- és intézményi törvénykereteinek fejlesztését, nemzetközi intézményekkel és országos szervekkel való együttműködést, valamint a terepi munkát is e téren – húzta alá.

A szakelőadók később több idevágó témát is feldolgoztak, de olyan kérdésekről is szó esett, mint a „smart city” vagyis az „okos város” ötletének szerbiai alkalmazását. Szó esett még a klaszterek fontosságáról, a stratégiai tervezésről, a magánvállalatok és állami cégek közötti együttműködésről, a tapasztalatcsere fontosságáról, külföldi praxismodellek alkalmazásáról és a vállalkozási versenyképesség növeléséről is.