2024. április 23., kedd

„Észak-Szerbiában nem lesz járvány”

A bőrcsomósodáskór terjedésének óvintézkedéseként megtiltották tegnap a marhák értékesítését a paraćini jószágpiacon. A lépést az állami állategészségügyi igazgatóság tette meg, ezzel is felvéve a harcot a bőrbetegség további terjedésével szemben.

Zoran Rašić, a šumadijai és pomoravljai speciális állatorvosi intézmény igazgatója a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a szóban forgó területeken egyelőre még nem jelentkezett a kór, ugyanakkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

– Az állatorvosi állomásokkal még áprilisban egyeztettünk, tehát még akkor, amikor a betegség még csak a szomszédos országokban volt jelen. Már akkor felvettük a kapcsolatot a gazdákkal, és minden olyan eshetőségre felkészítettük őket, ami megtörténhet, ha a betegség Szerbiában is megjelenik. Jelenleg Közép-Szerbiában nincsenek fertőzött jószágok, egyrészt azért, mert határ menti vidék sem vagyunk, másrészt pedig, mert errefelé kicsi az illegális jószágkereskedelem, hiszen a jószág a kór terjedésének két fő oka – húzta alá Rašić.

A szakértő azért is biztos abban, hogy az ország középső részét nem fenyegeti veszély, mert az önkormányzatok rendszeresen permetezik a rovarokat, a betegség fő hordozóit.

– Itt a levegőből is permeteznek, és a szárazföldön is. Minden esélyünk megvan arra, hogy a járvány elkerüljön bennünket – húzta alá.

A szakértő arra is emlékeztettet, hogy a térség 13 községében (Kragujevaccal és Jagodinával együtt) csaknem 100 ezer marha, 250 ezer sertés és 300 ezer juh található, valamint megközelítőleg 4 millió szárnyas állat.

A mezőgazdasági minisztérium egyébként regionális és önkormányzati operációs csapatokat hozott létre a betegség ellenőrzése, kordában tartása és megelőzése érdekében.