2024. március 29., péntek

Üzemel a szennyvíztisztító, de nincs gazdája

A temerini szennyvízelvezető csatornarendszer eddig csak a város egy kisebb területén, a központi utcákban épült meg, továbbá a Kolonija központjáig a főcsatorna, aminek építését az idén folytatták Járek felé. Az építési munkálatokat az Építési és Településrendezési Szakigazgatóság Közvállalat szervezi, jórészt önkormányzati eszközökből és kölcsönökből, amelyeket ugyancsak az önkormányzat törleszt.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Zoran Svitić, a szakigazgatóság igazgatója megemlítette, hogy minél előbb rendezni kellene a megépült szennycsatorna és tisztítóberendezés státusát, vagyis használatra és gazdálkodásra át kellene adni a kommunális közművállalatnak, amely a használati díjszabást is meghatározná és beszedné.

Az évekig tartó beruházásnak és a kivitelezési munkálatok szakmai ellenőrzésének, valamint a megtisztított szennyvíz hónapokig tartó minőségi ellenőrzésének köszönhetően a Vajdaság Vizei Közvállalat tavaly márciusban jóváhagyta a tisztítóberendezésből kifolyó víz minőségét, s ennek alapján a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság szeptemberben kiadta a vízügyi engedélyt. Ennek birtokában a Tartományi Településrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság tavaly december elején engedélyezte a szennyvíztisztító használatát.

Tavaly megépült a Népfront utca elején, az idén pedig Járek északi bejáratánál a főcsatornán a szennyvízlépcső is. Ugyancsak tavaly kezdték meg Temerinben, az I. L. Ribar utcában az úgynevezett nyugati fővezeték első szakaszának építését, aminek köszönhetően, ha elkészül, Temerin legalacsonyabban fekvő részén 37 lakóház kapcsolódhat a szennyvízcsatornára, és kerülheti el a környezetszennyezést. Ezzel mintegy 1900-ra növekszik majd a megépült szennyvízcsatornát potenciálisan használó lakosok száma, ami megközelíti az ideiglenesnek épített, konténeres szennyvíztisztító teljes kapacitását. Mindebből az következik, hogy tervbe kell venni egy nagyobb tisztító megépítését.