2024. március 29., péntek
DOMBOS FEST 2016

Befejeződött a fesztivál, vagy mégsem?

Vasárnap véget ért a XVI. Dombos Fest. Az utolsó nap a zenei produkciók többsége elmaradt a nemzeti gyász miatt. Ennek ellenére sokan kinéztek a Hegyalja utcába, hogy még egyszer megcsodálják a színkabátba öltöztetett löszfalat és egyenek a női fórum lángosából. A fesztivál főszervezője ifj. Horváth László arról számolt be lapunknak, hogy a fesztivál véget ért, de a programok folytatódnak.

A Dresch quartett zárókoncertje (Lakatos János felvétele)

A Dresch quartett zárókoncertje (Lakatos János felvétele)

– A tartományi gyász teljesen módosította a Dombos Fest zárónapját, lemondtuk a nagyszínpadi produkciókat és a Hegyalja utca csak mint korzó volt látogatható. Furcsamód így is több százan kijöttek, főként családosok, és a gyerekek az utolsó percig élvezték a fényfestészetet. A fesztivált egy akusztikus Dresch Mihály koncerttel zártuk, ez volt az utolsó koncert a Dombos Festen, ami úgy ért véget, hogy nem ért véget. Most visszahozzuk a korábbi hagyományokat, egész hónapra kiterjedő produkciók lesznek, tehát szinte minden hétvégére jut 2-3 esemény. Az új pincében is lesznek programok, pl. borkóstoló, halászléparti – mondta el Horváth, majd megjegyezte, hogy a gyásznap kapcsán furcsaságokat tapasztalt.

– Most hallottuk, hogy más városokban a gyásznap alatt is mentek a nagyszínpadi produkciók, pl. Aleksa Šantićon egy nagy tamburafesztivál volt. Furcsa ez a kettős mérce, mi természetesen együtt érzünk az áldozatokkal és hozzátartozóikkal – nyilatkozta a főszervező, majd arról is szólt, hogy a fesztivál tematikus napjai beváltották a hozzájuk fűzött reményt.

– Érdemes volt templomi koncertet tartani, mert más miliőben jött le az előadás. A nyitónap varázsa megvolt, habár hiányzott pár száz ember. Sóti Juli meg Lajkó Félix nagyot alkotott, de a kis színpadi Pásztor Hóra is nagyon jól működött. A szombati családi nap is tényleg családi napként funkcionált, sose ennyi gyerek nem szaladgált itt a szüleikkel. Érdemes hétvégére gyermekprodukciókat is beszervezni, mert megmozgatja a családokat. Kaptunk olyan visszajelzéseket, melyekben felmerül, hogy miért nem hívunk népszerűbb együtteseket. Lehet, hogy úgy tömegesebbek lennénk, de pont ez a családias érzés, amit mindenki szeret: a helyiek sütik a finomságokat, helyi borokat lehet inni, és az itteni fiatalok dolgoznak. Semmi sem helyidegen, tehát ez mégiscsak a helyiek nagy ünnepe. Az is nagyon fontos, hogy sok fiatal volt, akiknek ingyenes a belépő. Vélhetően a jövő közönségét neveljük ki, ami megéri a fáradozást – mondta Horváth.

Végezetül azt is megtudtuk a főszervezőtől, hogy 10-én működni fog a fociterasz, követni lehet az Európa Bajnokság döntőjét. 11-én a Tanyaszínház érkezik a Hegyalja utcába, 15-én pedig a Parno Graszt csap egy nagy roma bulit. A nyár folyamán még várható Barabás Lőrinc és a Góbé fellépése is. Ezeknek a produkcióknak lesznek a kísérő rendezvényei a különböző bor- és gasztrobemutatók.