2024. március 28., csütörtök

Tankönyvek hitelre

Ahol a bőség kosarából mindenki lehetőségei szerint vehet

Ahol a bőség kosarából mindenki lehetőségei szerint vehet

Nézem a ballagó nyolcadikosok tablóit, osztályképeit. A bezdáni Testvériség-Egység Általános Iskolában készített csoportképen, ha jól számolom, 18-an szerepelnek. Az ugyanilyen elnevezésű zombori iskolában készült fotón ezzel szemben egy fiú és négy lány látható. A szilágyi Kis Ferenc Általános Iskola ballagóinak tablóján három lány és három fiú portréja szerepel, vagyis hatan búcsúztak az iskolától. Nemesmiliticsnek mindössze két magyar ajkú fiú végzőse volt a Testvériség-Egység iskolában. Elképesztő és szomorú. A szilágyiak tablójának jelképes illusztrációján egy fa lombkoronájának feléről elfújta a szél a leveleket, vagy éppen most fújja, mert még látszik, hogyan szóródnak szét.

Hát, ez a fa ugyan nem Csontváry Magányos cédrusa, de ahogy nézem, fogyó magyarságunk egyetemes jelképe lehetne, a fogyatkozás és szétszóródás szimbóluma.

Viszont nem is igazán erről szerettem volna írni, hanem arról, hogy anyagi körülményeink közepette luxussá lett iskolába járni, a szülők az ingyenes oktatás terhét is képtelenek elviselni és kigazdálkodni. Mert mi egyébre következtethetünk abból, hogy bankhitelt lehet fölvenni tankönyvekre és tanszerekre?

Még meg se kezdődött rendesen a vakáció, de a szülők már a vészesen közeledő szeptemberre, az új tanév kezdetére gondolnak szorongva, pénzecskéjüket igyekezvén beosztani. Ezt a pillanatot igyekszik kihasználni egy bankintézmény, amikor megcélozza a szülőket a tanszervásárlási hitellel. Ezt a fogyasztói hitelt július második felétől lehet igényelni, általános vagy középiskolai beiskoláztatásra és 6,99 %-os fix kamat mellett kell törleszteni, a szerződéstől függően 6, 9, 12 hónap alatt. A bank a szerződéskötést megelőzően természetesen megvizsgálja a kérelmező hitelképességét. Mivel nem készpénzhitelről, hanem fogyasztóiról van szó, a szülőnek a kereskedőnél ki kell választania a tankönyvcsomagot, a tanszereket, iskolatáskát vagy hátizsákot – ezek férnek bele a hitelkeretbe –, majd a kapott előszámla alapján a bank átutalja a pénzt a kereskedőnek, a törlesztő részleteket pedig levonja a hitelezett számlájáról.

És most jön a legszebb: a hitel összege 10 ezertől 100 ezer dinárig terjed. Mi az ördög kerülhet egy egyetlen tanévre szolgáló tanfelszerelésben százezer dinárba? A bevezetőben említett osztályképekről nekem az jutott eszembe, hogy kevesen iskoláztathatnak több gyermeket, ám ha ez az összeg akár 2–3 gyerek között is oszlik meg, akkor is soknak tűnik. Egy tanszerkereskedő szerint egy középiskolás tanuló esetében tankönyvekre, tanszerekre, táskára számolhatunk akár 25.000 dinárt, de abból egy igen gazdag csomag kerekedik ki. Én biztosan nem íratnám olyan iskolába a gyerekem, ahol csupán tanszerekre százezer dinárt kell költeni egyetlen tanévben! Talán nem tartunk még ott, hogy például a biológiaórához meg kell vennie mindenkinek a szemléltető csontvázat?!