2024. március 28., csütörtök

Harminchét család új otthont teremt

Szabadkán a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának sikeres pályázóival aláírták a szerződéseket

Harminchét sikeresen pályázó családdal kötött szerződést a Prosperitati Alapítvány tegnap Szabadkán, a Magyar Ház tanácstermében. Vajdaság minden részéből, az alapítvány mind a nyolc irodájának hatóköréből érkeztek Szabadkára a falusi házak vásárlását támogató, vissza nem térítendő támogatás pályázati feltételeinek eleget tevő fiatal házaspárok. Az ünnepélyes szerződéskötésen jelen volt dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója (Molnár Edvárd felvétele)

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója (Molnár Edvárd felvétele)

Dr. Babity János főkonzul újszerűnek és előremutatónak ítélte meg ezt a fajta támogatási rendszert. – Nagy örömömre szolgál, hogy a mai aláírás alkalmával egy újszerű és egy előremutató kezdeményezés, a házvásárlás ügyében gyűlhettünk ma össze. Az ingatlanhoz való hozzájutás sokak számára megkönnyebbülést jelent. Ezekben a családokban ez a probléma eddig nyilván megoldatlan volt. A fiatalok külön szerettek volna költözni, de erre csak most teremtődött meg a lehetőség. A magyar kormány illetékesei vajdasági barátainkkal, szakértőkkel és a VMSZ-szel együttműködve arra törekedtünk, hogy olyan magyarlakta kisebb településeken nyíljon mód házvásárlásra, ahol a közösségmegtartó erőt ezáltal is erősíteni tudjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy a nagyobb településeken, városokban nagyobbak a munkalehetőségek, többen már nem gondolkodnak a családi gazdaság művelésében sem – mondta Babity.

A főkonzul sikeres gazdálkodást kívánt a nyertes pályázóknak, valamint arra is felhívta a figyelmüket, hogy további támogatásokra is pályázhatnak majd az alapítványnál.

– Kívánom önöknek, hogy sikeresen tudjanak gazdálkodni az új házukban. Bízom benne, hogy a Prosperitati Alapítványnak és a háttérében a magyar kormány támogatásának köszönhetően új lehetőségekhez jutnak. Mint önök is tudják, ha egy körben sikeresen pályáztak, az nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben újabb pályázatokon újra sikeresen pályázzanak – mondta a főkonzul.

Juhász Bálint sikeresnek ítélte meg ezt a pályázati kört. A szerződések aláírása előtt gratulált a nyerteseknek, és sikeres szerződéskötést, valamint projektmegvalósítást kívánt a pályázóknak. 

– Ez a pályázati kiírás a maga nemében különbözik az összes eddigitől. Sokan kérdezték, hogy hol itt a gazdaságfejlesztés. Minden pályázó leírta, köztük is leginkább a győztes pályázók, hogy milyen gazdasági, mezőgazdasági termeléssel kívánnak foglalkozni falun, úgy, hogy odaköltöznének vagy ott maradnának. Van ennek demográfiai, szociológiai vonzata, és a társadalom szempontjából is jelentős, de van gazdasági jelentősége is.

Juhász elmondta, most csak 37 pályázóval tudnak szerződést kötni, noha 42 család nyert a pályázaton.

– A mai napon 37 pályázóval tudunk szerződést kötni, ők a pontozás alapján a rangsor elejére kerültek, és a terepi ellenőrzés során is mindent tisztán találtunk náluk. Csak tiszta jogi helyzettel rendelkező házakat lehetett megvásárlásra javasolni, emellett különféle feltételeknek is eleget kellett tenniük a pályázónak. Ezt a helyszíni ellenőrzés során az építész munkatársaink és a helyi ellenőreink is ellenőrizték, és az ő jegyzőkönyvük alapján és a ranglista alapján hagyta jóvá a mai szerződéskötést a támogató, Magyarország kormánya, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium – mondta Juhász.

Sós Gabriella és Krisztián (Molnár Edvárd felvétele)

Sós Gabriella és Krisztián (Molnár Edvárd felvétele)

Pander Éva és István (Molnár Edvárd felvétele)

Pander Éva és István (Molnár Edvárd felvétele)

Jakab Kovács Anita és Jakab Dezső (Molnár Edvárd felvétele)

Jakab Kovács Anita és Jakab Dezső (Molnár Edvárd felvétele)

A temerini Sós Gabriella és Krisztián is sikeresen pályáztak. Krisztián szobafestőként, Gabriella pedig eladóként keresi a kenyerét. Eddig a szülőknél laktak, most viszont a falu másik végében fognak házat vásárolni a sikeres pályázatnak köszönhetően. Láthatóan boldogok és elégedettek, mert nagy, négyszobás családi házat sikerült kinézniük, amihez négy kvadrát föld is tartozik. Kertészkedni szeretnének. Gabriella elmondta, hogy először a saját maguk részére szeretnék megtermelni a zöldségfélét, majd később akár eladásra is. Krisztián elmondta, kétmillió dinárba került a ház, szerinte még sokat kell javítani rajta.

A moholi Pander Éva és István immár felmondhatja házbérletet, mert kislányukkal hamarosan abba a házba költözhetnek, amelyet a Prosperitati házvásárlási pályázatán nyert összegből vesznek majd. Mezőgazdasággal, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoztak eddig is. Éva elmondta, nem akarnak elmenni az országból, itt szeretnének maradni, ezért jelentkeztek a pályázatra. István szerint más lehetőségük nem volt, hogy házhoz jussanak. A ház 130 négyzetméter alapterületű, és nagy gazdasági udvarral rendelkezik, mintegy 3,5 kvadrát területen. A ház lakható állapotú, István szerint nagyon megfelel a családnak.

Jakab Kovács Anita és Jakab Dezső a kisfiukkal jöttek a szerződés aláírására Székelykevéről. Dezső még egyetemista, az újvidéki Technológiai Karon tanul, Anita pedig vegyész. Bácskossuthfalván találtak házat. Méhészettel foglalkoznak. A ház és a gazdaság 6 kvadráton terül el. Örülnek, mert nem kell sokat befektetniük, hat éve renoválták a házat, egyedül a fűtést kell megoldaniuk. Elmondta, nagyon örültek, amikor megtudták, hogy megnyerték a pályázatot. A kisfiuk három hónap múlva lesz kétéves, reméli, a szülinapot már az új házban ünneplik.