2024. április 24., szerda
Községi elismerések, aratóünnepség, főzőverseny…

Elismerések Ada község napján

A hétvégén kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelték Ada község napját

A községnapi rendezvénysorozat szombaton reggel Valkaisoron kezdődött meg, ahol tizenkilencedik alkalommal szerveztek hagyományőrző aratóünnepséget tizenöt anyaországi és hazai aratócsapat részvételével. Majd Ada község képviselő-testületének díszülésével folytatódott a rendezvény az adai községházán, ahol Bilicki Zoltán polgármester és Búcsú Attila, a képviselő-testület elnöke átadta a 2016-os községi elismeréseket a kitüntetetteknek. Az adai képviselő-testület egy díszoklevelet, két-két érdemérmet és dicséretet adományozott azoknak a polgároknak és jogi személyeknek, amelyek hozzájárultak Ada község fejlődéséhez.

Az adai képviselő-testület sorrendben negyedik, egyben ünnepi ülésén Búcsú Attila köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a képviselő-testület, az önkormányzat, a közintézmények, az egyházak, valamint a környező községek, a szerb állam és az anyaország tisztségviselőit:

A községi díjazottak az önkormányzat vezetőivel (Fotó: Csincsik Zsolt)

A községi díjazottak az önkormányzat vezetőivel (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Minden év július 2-án községünket, annak szorgos közösségét, múltját, jelenét, és reményeink szerint: szebb jövőjét ünnepeljük. Ez az a nap, amikor a községi képviselő-testület tagjai ünnepi ülésre gyűlnek össze. Olyan alkalom ez, amikor nem közösségünk, községünk jövőjét befolyásoló fontos döntések születnek, hanem éppen ellenkezőleg, visszatekintünk az elmúlt időszakra, annak eredményeire – mondta köszöntőjében Búcsú Attila, aki a történelmi visszatekintő és a helyi zenede diákjainak alkalmi koncertje után a polgármesterrel közösen adta át az elismeréseit a kitüntetetteknek. Díszoklevélben részesült az adai Műszaki Iskola a tanműhelyek pályázatok révén történő felszereléséért, a tanulók kimagaslóan sikeres felkészítéséért hazai és nemzetközi versenyekre, a helyi kulturális és közösségi élet ápolásában betöltött szerepéért, valamint a helyi szervezetekkel, egyesületekkel és testvériskolákkal folytatott példás együttműködéséért. Az elismerést Gilice Hilda iskolaigazgató vette át. Érdeméremben részesült az adai Kelemen József sokéves társadalmi munkásságáért, a helyi sport és művelődés, valamint a civil szervezetek odaadó erkölcsi és anyagi támogatásáért. Az érdemérmet a kitüntetett helyet lánya, Hanák Kelemen Margaréta vette át. Érdemérmet vett át az adai dr. sci. med. Borislav Radosavljević szakmai és tudományos munkák publikálásért, a lakosságnak tartott ismeretterjesztő előadásokért, valamint Ada község egészségügyi politikájának fejlesztéséért. Dicséretben részesült az adai Németh János a sakk népszerűsítéséért folytatott sokéves munkásságáért, és számos sakkfeladvány közzétételéért az újságokban. Dicséretben részesül még az adai Papilion Csilla az Ifix Ifjúsági Szervezetben folytatott önkéntes tevékenységéért.

Adán a rendezvénysorozat szombati programja szórakozás, a könnyűzene és a népzene, a magyar és a szerb néptánc, valamint a modern táncok és a sport jegyében telt. A rendezvénysorozatot délelőtt a helyi dobosok és mazsorettek utcai felvonulása és a könyvtár galériájában az Adart képzőművészeti csoport tárlata nyitotta meg. A nap során Adán az asztaliteniszklubban asztalitenisztornát, a rekreációs központban labdarúgó-, tenisz- és kézilabda-meccseket, továbbá íjászversenyt tartottak a Lovasvölgyben, illetve horgászversenyt az Arankán. Az adai sétálóutcában kora délutántól kirakodóvásár és alkalmi vidámpark várta a gyerekeket és felnőtteket. A szabadtéri színpadon viszont zenés-táncos produkciók szórakoztatták a közönséget. A műsoron felléptek magyar és szerb népi énekesek, táncosok és zenészek, mégpedig: a Csobolyó ME, az Aranykapu ME, az anyaországi Háncs népi együttes, a Vadvirág HK, a Novak Radonić ME, a Százszorszép ME, a Stevan Sremac SZA tagjai. Továbbá bemutatkoztak a Bartók Béla Zeneiskola növendékei, a Čuvari duše tamburazenekar, illetve a New Ada Dance és a Midnight Táncklub táncosai. Este a Baraparty, a Sin Seekas, az Apex Rock és a Galeri Rock együttes koncertezett a szabadtéri színpadon.

Kirakodóvásár az adai sétányon (Fotó: Csincsik Zsolt)

Kirakodóvásár az adai sétányon (Fotó: Csincsik Zsolt)

Vasárnap Adán, a Tisza-parti strandon a kulináris élvezeteké volt a főszerep. A strandon hozzávetőleg 800 ember gyűlt össze a bográcsok mellett, valamint a sátrak alatt és a fák hűvösében. Valóságos népünnepély volt, bár a gyásznap miatt nem szólt a zene. A marhapörköltfőző versenyen 50 főzőcsapat vett részt Szerbiából, Vajdaságból és Magyarországról. A szervezők versenyt hirdetnek pálinka, sütemény és sátordíszítés kategóriában is. Emellett palacsintasütő és palacsintaevő versenyt tartottak a gyerekeknek, akiket légvár is várt a helyszínen. Az oda látogatókat megvendégelték óriáspalacsintával, lángossal és pálinkával. A kulináris élvezetek mellett az érdeklődők sétahajózáson is részt vehettek a Tiszán.