2024. március 29., péntek

Várják a fürdőzőket a szovátai tavaknál

Tárt kapukkal várják a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat a szovátai Medve- és a Mogyorósi-tónál: az üdülőhelyeket vasárnap nyitották meg, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően pedig mindkettőben naphosszat lehet lubickolni.

A Medve-tónál a belépők ára nem változott tavalyhoz képest: a felnőtteknek 25, a gyermekeknek pedig 20 lejbe kerül a napijegy. Továbbra sem lehet fürdőzni a tóban 13-tól 15 óráig, a tó vizének ugyanis pihennie, illetve melegednie kell.

A létesítményt működtető Danubius szállodakomplexum munkatársai szerint a Medve-tó vize kiváló gyógyír a nőgyógyászati kórokra, hatékony lehet a meddőség és a gyulladások ellen, de mozgásszervi bántalmakat és hormonális problémákat is orvosolhat. Az üdülőhely naponta 10-től 18 óráig tart nyitva. A Medve-tó közelében található Mogyorósi-strandon is várják a vendégeket, a belépőjegy felnőtteknek 15 lejbe, gyermekek számára 10 lejbe kerül. A tóban naponta 9-től 17 óráig lehet fürdőzni.

A korszerűsített parajdi strand is népszerű a kikapcsolódni vágyók körében. A szabadtéri medencét kizárólag a sóbányából kiszivattyúzott sós vízzel táplálják, így a víznek olyan magas a konyhasó-koncentrációja, hogy a fürdővendégek megerőltetés nélkül lebegnek a felszínen, és még a lassú úszás is nehéz vállalkozásnak tűnik. Az erős sós oldatnak gyógyhatása van, a reumás megbetegedésben szenvedőkön segíthet. A koncentrált sós víz a medencében a nap hevétől felmelegszik, és termikusan rétegződik, vagyis fél–másfél méteres mélységben találhatók a legmelegebb vízrétegek, ez napközben a fürdőzők miatt összekeveredik, és kellemesen langyos vízhőmérsékletet eredményez.

Mivel a sóoldatnak nagy a hőtároló képessége, egy-két esős nap után sem hűl le a medencében lévő víztömeg. A strand naponta 10-től 20 óráig tart nyitva, hétköznaponként a felnőttek 25, a gyermekek 15 lejért válthatnak jegyet, míg szombaton és vasárnap egy jegy ára 30, illetve 20 lej. Lehet csak délutánra érvényes jegyet is váltani: 16-tól 20 óráig mindennap 5 lejjel olcsóbb a strandolás a gyerekeknek és felnőtteknek is.