2024. április 24., szerda

Csökkent Dániában az uniós kilépést támogatók tábora

Csökkent Dániában az uniós kilépést támogatók tábora, miután Nagy-Britannia EU-tagságáról tartott népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt - derül ki a Ritzau dán hírügynökség által hétfőn közölt felmérésből.

A közvélemény-kutatás szerint a brit referendumot egy héttel megelőzően a dánok 22,4 százaléka támogatta országuk kilépését az EU-ból, ugyanakkor egy héttel a népszavazást követően táboruk 18,2 százalékra csökkent.

A megkérdezettek nagyjából 70 százaléka úgy vélekedett, hogy Dániának az Európai Unióban kell maradnia. Két héttel korábban ez a mutató még csak 59,8 százalék volt.

A legutóbbi közvélemény-kutatásban megkérdezettek mindössze 32 százaléka akar a britekéhez hasonló népszavazást Dániában. A korábbi felmérésben a dánok 40 százaléka támogatta ezt.

Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök liberális kisebbségi kormánya Dániát az unióban tartaná, és erősen támogatta David Cameron brit miniszterelnököt, aki igyekezett meghiúsítani a Brexit, vagyis kilépés híveinek győzelmét az Egyesült Királyságban. A bevándorlásellenes Dán Néppárt, amely a második legnagyobb frakcióval rendelkezik a dán törvényhozásban, ugyanakkor támogatja az ország uniós kilépéséről szóló népszavazás megtartását, de legalábbis az ország EU-tagsága feltételeinek felülvizsgálatát akarja elérni.