2024. április 20., szombat

Jogszerűen, szabályosan, lendületben

Kislinder Gábort, Topolya régi/új polgármesterét a megvalósított fejlesztésekről és a tervekről kérdeztük

Az elmúlt másfél év dinamikusan, tartalmasan telt el. Melyek a legjelentősebb eredmények, fejlesztések Topolyán és a község településein? Mi az, amit prioritásként kezelnek a következő hónapokban?

Kislinder Gábor (Herceg Elizabetta felvétele)

Kislinder Gábor (Herceg Elizabetta felvétele)

– A választási igéreteinkhez híven a megkezdett beruházásokat szeretnénk mihamarabb befejezni. A másfél év alatt, amihez hozzáfogtunk, azt befejeztük: a két teret Topolyán, a szálloda státusa rendeződött, a nyilvánosság elé is tártuk a látványterveket, csakúgy, mint a Vénusz fürdő lebontásáról szóló határozatot és egy új medence terveztetését. A keleti terelőút elkészült, a műszaki átvétel után átadásra is kerül. A két elkészült körforgalom után a harmadik, közlekedés szempontjából veszélyes kereszteződés a Bliszkó kútnál van, ahol nem körforgalom lesz, hanem járdaszigetes forgalomlassításra kerül majd sor, a tervek készülnek. A falufejlesztéseknél a zentagunarasi–gunarasi mezőút kiépítését, a pacséri tófürdő fedett részének építését említeném, és a bácskossuthfalvi úszómedence is elkészült. Bajsán a medencefelújítás tervezése folyik, a pályáztatásnál tartunk. Pobedán is a régi medencét szeretnék tatarozni. A vízhálózat fejlesztése Gunarason, Karađorđevón mvalósult, Topolyán pályázati pénzből még két körgyűrű épülhet 25 millió dinár értékben, tartományi eszközökből. A kerékpárút és járda jelenleg épül a Zentai úton, a vasúton túl. A színház építése folyamatban van, jól halad, a belső, finom munkálatok vannak hátra, még ebben az évben szeretnénk átadni.

Topolyán a Csáki Lajos iskolában a tornaterem tetőterét felújíttattuk, a gimnázium tornetermének felújításához a pénzeszközök biztosítva vannak, a pályáztatás megtörtént, a kivitelezővel aláírták a szerződést, folyamtban vannak a munkálatok.

A tervek között szerepel a Mezőgazdasági Iskola tornatermének felújítása is, pályázati források után kutatunk.

A Nikola Tesla iskola nyílászáróinak cseréje kicsit várat magára, de most vagy a következő költségvetési évben remélhetőleg ezt is megoldjuk helyi közösségi és önkormányzati pénzekből, illetve a minisztériumban is jártak már az iskola illetékesei.

A topolyai szennyvíztisztító tervét készíti az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara. A szennyvíztisztító rendszer építésének folyamatát el kell kezdeni, a tervezett dokumentáció elkészítéséhez a pénz megvan, a 15.000 egységnyi víztisztítóban érdekelt Topolya. Ez azt jelenti, hogy 3-szor ötezres fázisonként valósítanánk meg. Az Európa felé vezető úton ez az első lépés, később a településeket is be kell kapcsolni a rendszerbe. Úgy igyekszünk majd terveztetni, hogy ezek a tervek az uniós pályázatokon megállják a helyüket.

Másik fontos kérdés a környezetvédelem szempontjából a szemétszállítás, egy átrakóállomás megnyitása, a regionális projektummal összhangban.

Elmozdulás történt a gazdaságban is, olyan törvényes feltételeket kell teremteni, hogy a vállalkozások folyamatát ne lassítsuk, ne gátoljuk. Mi segíteni igyekszünk a dokumentáció beszerzésében is. Igyekszünk beruházóbarát önkormányzat lenni. Erre jó példa a Gebi építkezése az ipari zónában.

A tó, a Vénusz és az egykori motel ügyében várják a topolyaiak a megoldásokat.

– A tó státusának rendezésében komoly előrehaladásra került sor. A védetté nyilvánítás, a működtető kijelölése folyamatban van, egy egyesített véleményezést várunk a mezőgazdasági, a pénzügyi és a környezetvédelmi minisztériumból. Ha ezt a dokumentumot elfogadjuk, akkor a tó kapcsán minden kérdés szabályozva lesz: a működés, a bejárás, kaszálás, használat, horgászás, a strand, minden tartalom. A víkendtelep kialakítása is folyamatban van. A fürdőztetést is szabályozni kell, és egy gyermekmedence megépítését is indokoltnak látjuk a tó partján. A Vénuszban pedig egy fedett úszómedence építése is szerepel a négyéves tervünkben. A Hotel épületével kapcsolatban az a célunk, hogy legalább egybusznyi látogatóra terveznénk a kapacitását, de emellett sok más tartalom is elfér majd az épületben. A negyedik emeletet le kell majd bontani, a nyílászárók, a tetőtér elkészítése lenne a következő feladat, próbálunk az ötlettervhez befektetőket találni.

A községi képviselő-testület június 9-ei ülésén megválasztották a községi elnököt és az új összetételű községi tanácsot, a régi és új tagokkal. Mi az, ami erőssége lehet az új vezetésnek?

-Minden tanácsnoki hely be van töltve, képzett emberekkel. Az elmúlt másfél évben nem volt számszerűleg betöltve minden hely. Most a községi képviselő-testület munkatestületei alakulnak, és igazgatóváltásokra is sor kerül a koalíciós szerződés, illetve az új koncepció értelmében. Az igazgató- és a felügyelőbizottságok összetételén is szeretnénk változtatni, új koncepció mentén. A múlt évi revíziós jelentés alapján kommunális rendet próbálunk felállítani. A polgárok érdekében a 48 órás rendszert is szeretnénk újból bezevetni, átalakítás alatt vannak a szakszolgálatok. Átláthatóság, nyitottság jellemzi a következő négy évben a topolyai önkormányzatot, mindenekelőtt jogszerűen, szabályosan fogunk működni, és az elmúlt másfél év lendületét is szeretnénk megtartani.