2024. április 19., péntek

„Az EU felé igyekszünk, nem lesz népszavazás”

Aleksandar Vučić szerint az unió egyes döntései a nacionalista erőket segítik Szerbiában

Szerbia nem fog népszavazást tartani arról, hogy folytassa-e az európai uniós csatlakozás felé vezető utat, nyilatkozta a német Bild am Sonntag című lapnak Aleksandar Vučić ügyvezető mandátumát töltő szerb kormányfő, kormányalakító. Hozzátette: álláspontja ezzel a kérdéssel kapcsolatban annyira egyértelmű, hogy elutasítja a népszavazás kiírásának lehetőségét függetlenül attól, hány arra vonatkozó kezdeményezéssel találkozik a következő időszakban.

Aleksandar Vučić: Senki nem hülye, tudjuk, hogy a takarékoskodási intézkedések nem korszakalkotóak (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Arra a kérdésre válaszolva, hogy befolyással van-e Vlagyimir Putyin orosz államfő az európai csatlakozással kapcsolatos szerbiai referendum kiírását sürgető elképzelésekre Vučić elmondta, Putyinról nem tud semmit, de azzal tisztában van, hogy hazánkban vannak politikai erők, melyek ezt ki szeretnék eszközölni.

A kormányalakító kifejtette: a választási kampányában világosan megfogalmazta, hogy milyen irányba kívánja az országot vezetni. A polgárok tudták, mire szavaznak, ezért nem látja értelmét referendumnak a kérdésről. Meglátása szerint Szerbia rossz irányba indulna, ha elhagyná az európai utat.

– Abszolút többségre tettünk szert ennek a politikának a hirdetésével a választásokon. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy elérjük a kitűzött célokat – hangsúlyozta az interjúban Vučić.

Szerbiában már elég sok buta és veszélyes ötlet elhangzott az ország irányultságára vonatkozóan, állapította meg, s véleményének adott hangot, hogy amennyiben hazánkban politikai válság törne ki, az a régió válságát is jelentené egyben.

– A régi ellentétek újra feltámadhatnának – fogalmazott.

Elismerte, tart attól, hogy hazánkban felülkerekednek az EU-ellenes vélemények.

– Az olyan uniós döntések, mint amilyen a csatlakozási tárgyalások fejezeteinek meg nem nyitása a nacionalista erőket segítik az országban. Ehhez hozzájárul az is, hogy az eredmények most valóban jobbak, mint korábban – szögezte le a kormányalakító.