2024. március 29., péntek

Aleksandar Vučić: Jó hírek Szerbia számára

A Fiat sokáig marad az országban, alacsony a költségvetési hiány, az acélművek jó gazdára talált

Péntek délelőtti olaszországi, torinói látogatását követően sajtótájékoztatót tartott Belgrádban Aleksandar Vučić, kormányalakító. A konferencián a Fiat vezetőségével megtartott tárgyalások eredményeiről és ezen túl a országot érintő gazdasági-politikai helyzetről, a Hesteel szerbiai terjeszkedéséről, az államadósságról, a költségvetési hiányról, valamint a minapi brüsszeli döntésről beszélt.

SZERBIÁT NE VEZESSÉK A FÜLÉNÉL FOGVA

Mint ismeretes, az Európai Unió Tanácsa arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy továbbra sincs konszenzus a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetének megnyitása kapcsán az EU-ban.

Ezzel kapcsolatban Vučić kifejtette, Szerbia továbbra sem tágít az európai útról, továbbra is a végzi a reformokat, ennek ellenére nem képes csalódottságát véka alá rejteni az üggyel kapcsolatban.

– Mi mindent megtettünk, Európa nem mondhatja azt, hogy Szerbia a bűnös emiatt. Vasárnap Párizsba utazom a nyugat-balkáni vezetők és az EU vezetőségének közös találkozójára és arra számítok, hogy ott megtudhatom, miért napolták el a tárgyalások megnyitását. Szerbia továbbra is folytatni fogja ezt az utat, csak arra kérem az illetékeseket, hogy ne a „fülénél fogva” vezessék ezt az országot. Szerbia nem akar részt venni a szomszédok kerítésépítési játékaiban sem, az Unióba szeretne bekerülni – magyarázta a kormányalakító.

ÁTVETTÉK AZ ACÉLMŰVEKET

Torino, 01.07.2016. -Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic i izvrsni direktor kompanije Fijat Alfredo Altavila sastali su se u Torinu tokom posete srpskog premijera sedistu ove kompanije.  (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE

Vučić a sajtótájékoztatón bejelentette, a kínai Hesteel átvette a Smederevói Acélműveket.

– Az akciót sikeresen véghezvittük, sikert és szerencsét kívánok minden illetékesnek. Bízom benne hogy az új tulajdonosoknak sikerül növelni a termelékenységet és hogy Szendrő iparilag erősebb, gazdagabb és sikeresebb lesz – nyilatkozta a kormányalakító, aki azt is megjegyezte, hogy az adásvételből befolyt 46 millió euró megérkezett a kormány számlájára.

A FIAT MÉG ÉVEKIG MARAD!

A Fiat szerbiai jövője is garantált – jegyezte meg a kormányalakító, a péntek délelőtti torinói tárgyalásra utalva, amelyen az autógyár vezetőségével egyeztetett.

– A részletekről érthetően okok miatt nem sokat mondhatok, viszont annyit elárulhatok, hogy a Fiat még évekig Szerbiában fog maradni. Nem csupán egy-két évről van szó, hanem hosszabb időszakról, annak ellenére is, hogy a gyár csupán csak két váltásban fog a továbbiakban termelni a három helyett. Persze, a dolgozók érdekében továbbra is igyekszünk majd egyeztetni az olasz vezetőkkel – magyarázta.

Megjegyezte, a Fiat vezetősége elégedett azzal, amit Szerbia eddig megtett, valamint azt is elmondta, hogy a kormány az elkövetkezendőkben is kész segíteni a gyárnak, ha arra szükség mutatkozik. Olyan ötlettel is előrukkolt, hogy a Fiat akár szerbiai nyersanyagot is használhat az autók előállítására, például az acélgyárból, amelyet nemrég vásároltak meg a kínai befektetők.

– Szeretnénk, ha minél több alkatrészt állítanának elő nálunk, ennek érdekében igyekszünk majd mindent megtenni – húzta alá a kormányalakító.

Arról is beszélt, hogy a Szerbiában készült 500L modelleknek nagy keletje van az európai piacon.

Vučić a szóban forgó autógyár termékeinek vámmentes oroszországi kiviteléről is beszélt, vagyis arról, egy egyeztetni fog e téren az orosz állami vezetőkkel.

„KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY SZINTE NINCS IS”

Vučić a költségvetési deficitről is beszélt, vagyis arról hogy az a tervezett 85,4 milliárd dinár helyett mindössze csak 3,9 milliárdot tesz ki, amely a Nemzetközi Valutaalap szerint is az elmúlt tíz, ha nem harminc év legjobb eredménye az országban.

Szavai szerint, inkább többlet van az államkasszában, amely 71 milliárdot tett ki a vizsgált időszakban, nem számítva a kamatokat és kiadásokat.

Megjegyezte, az adókból befolyó összeg is megemelkedett, valamint azt is, hogy az államadósság 140 millió euróval csökkent az év elejéhez képest.

– Mindezt olyan akadályok leküzdése mellett sikerült véghez vinni mint a Brexit, vagy a dollár árfolyamának erősödése. Az év elején az adósság mértéke 24,29 milliárd euró volt, most 24,15 milliárd – mondta.

Az év első hat hónapjában a Bruttó Hazai Termék (GDP) is 3,1 százalékkal nőtt, éves szinte pedig valahol 2,7-2,8 százalék között alakul. A kormányalakító szerint a következő évben akár négy százalékos növekedés is elérhető lehetne.