2024. március 29., péntek
LABDARÚGÓ-EB - NEGYEDDÖNTŐ

A selejtezők után Wales az Eb-n is megtréfálhatja Belgiumot

Ma este már megismerjük az első elődöntő párosítását – a második negyeddöntőben ma 21 órakor Lille-ben az egyik meglepetéscsapat, Wales mérkőzik meg a torna egyik esélyesének kikiáltott Belgiummal.

A két válogatott világranglistás helyezése és a csapatok összértéke alapján is Marc Wilmots gárdája a találkozó esélyese, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) rangsorában Belgium a 2., Wales a 27. helyen található, a belgák transzferértékét 460 millió euróra becsülték az Eb előtt, míg Walesét 168 millióra – aminek nagy részét a 100 millió körüli áron a Realba igazolt Gareth Bale teszi ki. Ha a múltat hívjuk segítségül az esélyek meghatározása céljából, akkor is a belga továbbjutás tűnik valószínűbbnek. Wales csak egyszer szerepelt nagy tornán, még az 1958-as világbajnokságon, akkor rögtön tovább is jutott a csoportjából – igaz, mivel három döntetlennel ugyanúgy három pontot gyűjtött a 3. számú négyesben, mint Magyarország, a két fél playoffmérkőzést játszott, amelyet Wales 2:1-gyel abszolvált, a negyeddöntőben viszont 1:0-ra kikapott a későbbi győztes Brazíliától. Kontinenstornán Franciaországban debütált a walesi alakulat, és az első vb-szerepléshez hasonlóan továbbjutott csoportjából, majd az északírekkel is elbánt, így itt is megpróbálkozhat a negyeddöntővel. Velük szemben Belgium tizenkét világbajnokságon vett részt, Európa-bajnokságon pedig ötödször szerepel. A belgák az 1986-os vb-n jutottak a legtovább, ott végül negyedikek lettek, Eb-n viszont vannak ennél is jobb eredményeik, 1980-ban Olaszországban csak a döntőben maradtak alul Nyugat-Németországgal szemben, az 1972-es, hazai rendezésű tornán pedig bronzérmesek lettek, miután 2:1-re legyőzték Magyarországot.

A két válogatott összesített mérlegében öt belga és négy walesi siker szerepel, három döntetlen mellett. Érdekes módon csak az első két meccs volt barátságos mérkőzés az örökmérlegben, azóta mindannyiszor tétmeccsen futottak össze. Ebben az évtizedben rendre összehozza őket a sorsolás, a 2014-es vb-selejtezők során idegenben a belgák 2:0-ra nyertek, otthon 1:1-et játszottak, de a mostani Eb selejtezőiben is egy hatosban szerepeltek. Éppen emiatt izgulhatnak a belgák, hiszen megnyerték ugyan a B jelű hatos küzdelmeit, de Wales kapuját nem tudták bevenni, 2014 novemberében Belgiumban 0:0 lett a végeredmény, 2015 júniusában Walesben Bale góljával a házigazda diadalmaskodott.

A két együttes különböző utat bejárva jutott el a torna ezen szakaszába, a belgák erősségének eddig az olaszok elleni kudarc ellenére is az extragyors támadógépezet nevezhető, Wales pedig Bale sebessége mellett leginkább sziklaszilárd, általában ötfős védelmére alapoz. Belgium az E csoport első fordulójában kikapott Olaszországtól 2:0-ra, majd legyőzte Írországot 3:0-ra és Svédországot 1:0-ra, amivel csoportmásodikként jutott tovább, és Magyarországot lehengerelve, 4:0-s diadalt aratva került a legjobb nyolc közé. A taljánok ellen ütközött ki leginkább annak a hátránya, hogy ez a válogatott úgymond előrefelé lejt, a támadóharmadban és a középpályán valódi világklasszisok vannak. Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelo Lukaku, Radja Nainggolan, Yannick Carrasco, Divock Origi, Dries Mertens, Axel Witsel, Marouane Fellaini egyaránt európai élklubokban szerepel, rendkívül gyors támadások felépítésére képes, ám kitámadás esetén nagy területek nyílhatnak meg a csapatrészek között, amit az olaszok kihasználtak kétszer is, és a nyolcaddöntőben Magyarország is többször betalálhatott volna ellentámadásokból. A támadóalakzatból Hazard játéka sérülés miatt kérdéses, a védelem viszont biztosan még gyengébb lesz, hiszen a tornáról lemaradó csapatkapitány, Vincent Kompany mellett a két sárga lap miatt eltiltott Thomas Vermaelen hiánya is érzékenyen érinti a hátsó alakzatot. A szövetségi kapitány azonban igyekszik megnyugtatni mindenkit, mondván, ha csapata a magyarok ellenihez hasonlót produkál támadásban, esetleg jobb helyzetkihasználással, akkor Walesnek nem lehet esélye ellenük: „Jól ismerjük Walest. Nagy fejlődésen mentek keresztül, és van két klasszisuk is Ramsey és Bale személyében. A selejtezők során kikaptunk tőlük egyszer egy egyéni hiba miatt született góllal, de akkor is rengeteg helyzetet dolgoztunk ki. Bale szabad szerepkörben játszik a válogatottban, és egy kicsit ott van mindenhol, de nem fogok külön ráállítani senkit, kollektívan állítjuk majd meg.”

Wales a B csoportban előbb legyőzte Szlovákiát 2:1-re, utána viszont kikapott Angliától ugyanilyen arányban, hogy végül az Oroszország elleni 3:0-s sikerrel csoportelsőként zárjon a kvartettben – a nyolcaddöntőben így legnagyobb örömükre az északírekkel mérkőzhettek meg, és ha nehezen is, egy öngólnak köszönhetően, de ott is kivívták a továbbjutást. Habár a torna legjobb góllövőinek egyike, Bale is ott van soraikban, ahogy a selejtezők során, itt sem főként a támadószekciójuknak köszönhetik sikereiket, hanem az egységes csapatvédekezésnek. A kvalifikáció során tíz meccsen 11:4-es gólarányt valósítottak meg, az Eb-n viszont már hét gólnál járnak, igaz, kaptak is hármat, de utóbbi két meccsükön az oroszok és az északírek sem tudtak betalálni nekik, a GunterTaylorA. WilliamsChesterDavies védelmi ötös remekül állta a sarat. Most sem feltartott kézzel futnak ki a pályára, Bale szerint ahogy korábban, úgy ezúttal is nyerhetnek: „Nincs szükségünk extramotivációra. Belgiumnak az Eb megnyerése a célja, és minden ellenfélre a döntőig vezető mérföldkőként tekintenek. Nekünk magunkra kell koncentrálnunk, tartanunk kell magunkat a játéktervünkhöz. Korábban is legyőztük őket, tehát újra képesek lehetünk rá.”

Wales–Belgium

Helyszín: Lille, Pierre Mauroy Stadion (49 822 férőhely).

Időpont: 21 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Damir Skomina (Szlovénia).

A várható kezdőcsapatok, Wales: Hennessey, Gunter, Taylor, Davies, Chester, A. Williams, Allen, Ledley, Bale, Ramsey, Robson-Kanu.

Belgium: Courtois, Meunier, Alderweireld, Denayer, Vertonghen, Witsel, Nainggolan, Mertens, De Bruyne, Hazard, Lukaku.