2024. április 19., péntek

Menekültválság – visszájára fordítva

Egy szerb-francia rövidfilmben a gazdag nyugatiak akarnak betörni hazánkba

A menekültválság fordított forgatókönyvét vizionáló kisjátékfilmet mutattak be pénteken Szerbiában. A Frontiere (Határon) című francia-szerb alkotásban gazdag európaiak tömegesen próbálnak illegálisan bejutni Szerbiába.

A rövidfilmet, amely a Nyugat és a világ másik fele közötti egyre növekvő megosztottságot mutatja be, tavaly forgatták, amikor több százezer menekült és migráns kelt át a Balkánon annak reményében, hogy Nyugat-Európában új életet kezdhet. A produkció alkotói közösségi finanszírozással teremtették elő a költségvetést.

A 2022-ben játszódó történetben luxusautók állnak a senki földjén, a jólöltözött, gazdag nyugat-európaiak tízezrei pedig a szögesdrót mögül próbálják megvesztegetni a szerb határőröket, hogy engedjék be őket az országba. A gazdagoknak ugyan mindenük megvan, mégis a szegény, de boldog ország után vágyakoznak, hogy ismét értelmet nyerjen az életük, és újra örülni tudjanak a dolgoknak.

Arnaud Humbert, a film francia forgatókönyvírója - és egyben szereplője is a produkciónak - elmondta, hogy több hónappal az előtt fogott bele az írásba, mielőtt a migrációs válság elérte volna a csúcspontját. A Belgrádban élő Humbert francia fiatalembert alakít, akinek szerelme, Jelena szerb, de a határ elválasztja őket egymástól. A film az alkotók szerint ironikus hangon szólal meg, de óvakodtak attól, hogy karikatúrává változtassák a történetet.

A rövidfilmet a korábban újságíróként dolgozó francia Laurent Rouy rendezte, aki ezzel a produkcióval debütál filmesként. "Ez a történet ugyan a bevándorlókról szól, de mindenekelőtt a szerb történelemről mesél" - mondta Rouy.