2024. április 25., csütörtök

Oroszország is, Kína is, EU is...

„Szerbia nem fogja szankciókkal sújtani Oroszországot, az EU-nak meg kell mutatnia, hogy valóban fel akarja venni hazánkat"

Szerbia számára prioritást jelent az európai uniós integráció, ám ahhoz az EU-nak is meg kellene mutatnia, szeretné-e tagállamai között látni hazánkat – jelentette ki Tomislav Nikolić államfő a biztonságtudományi és a vezérkari képzésben részt vevő hallgatók diplomaosztásának ünnepélyes ceremóniáján. Mint mondta, Szerbia célja a béke és a stabilitás, Koszovó elismerésének elkerülése s a tartomány területén található kulturális hagyaték megőrzése.

Véleményének adott hangot, hogy hazánk európai integrációja nem fog félbeszakadni a Brexit miatt.

– Szerbia folytatja saját érdekében az európai értékeken nyugvó állam kiépítését, az Európai Uniónak pedig bizonyítania kell, hogy valóban szeretné tagországai között látni hazánkat.

Mint hozzátette, ha a tárgyalások egyik pillanatában azt követelik tőlünk, hogy ismerjük el Koszovót, vagy hagyjunk fel a tartomány nemzetközi intézményekhez való csatlakozásának akadályozásával, az azt fogja jelenteni, hogy az EU nem akarja igazán Szerbiát.

Nikolić arról is beszélt, hogy Szerbia soha sem fog szankciókat bevezetni Oroszország ellen, a hagyományosan jó kapcsolatokat továbbra is ápolni fogja. Kínával ugyanilyen baráti kapcsolat kiépítésén dolgozik az állam, közölte az elnök.