2024. április 25., csütörtök

Ismét elnapolva

Tegnap sem született döntés a 23. és 24. fejezet megnyitásáról

Az Európai Unió Tanácsa arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy továbbra sincs konszenzus a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetének megnyitása kapcsán az EU-ban. Az egyik tisztségviselő azt nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek, hogy megállapodás híján a tárgyalások folytatásának kérdésével már az új szlovák uniós elnökség ideje alatt foglalkoznak, mely ma veszi hivatalosan kezdetét.

Az említett fejezetek megnyitásának kérdése az uniós tagállamok nagyköveteinek értekezletén (COREPER) szerepelt napirenden, s nemhivatalos források szerint már korábban tudni lehetett, hogy nem lesz előrelépés a hazánkat érintő kérdést illetően. A találkozó előtt kiderült, hogy Horvátország és Nagy-Britannia sem változtatott régebbi álláspontján, így nem várható hosszabb vita, és a kormányközi konferenciáról sem születik döntés. Mint ismeretes, az elsődleges terv az volt, hogy ha megegyezés születik az uniós tagállamok között a közös tárgyalási platformról és a nagyköveti találkozón jóváhagyják a tárgyalások elindítását, akkor már tegnap délután megtarthatták volna a kormányközi konferenciát, mely a fejezetek hivatalos megnyitásának számít minden alkalommal. Megegyezés híján mindez nem következhetett be. A holland uniós elnökség szerette volna elérni, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a 23. és a 24. fejezet kapcsán, viszont arról értesítette a közvéleményt, hogy Horvátország továbbra sem tartja megfelelőnek a tárgyalási platformot, mert abba az EU-tagországok nem kívánnak minden horvát feltételt beépíteni. Nagy-Britannia technikai okok miatt nem ad jóváhagyást – a Brexitet követően az állam képviselői nem biztosak abban, hogy illetékesek új tagállamok felvételével, integrációjával kapcsolatos döntések jóváhagyásában vagy elutasításában.

HORVÁTORSZÁG NEM LEHET ERŐSEBB AZ EU-NÁL

Ivica Dačić ügyvezetői mandátumát töltő külügyminiszter szerint szégyenteljes az a döntés, mely szerint az Európai Unió nem nyitja meg a csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetét Szerbiával, miközben Törökország és Montenegró számára nyílhatnak új tárgyalási fejezetek. Arra szólította fel Aleksandar Vučić kormányfőt és kormányalakítót, hogy tartson sürgős egyeztetéseket a kérdés kapcsán. Megalázónak nevezte a döntést, s azt mondta, elege van azokból a magyarázatokból, hogy Horvátország vagy Nagy-Britannia blokkolja Szerbiát. Mint hozzátette, Szerbiát az EU blokkolja, s nem tudja elképzelni, hogy Horvátország erősebb legyen az EU egészénél.

Mondok még valamit. Ha az a Horvátország fogja meghatározni az uniós csatlakozás feltételeit, amelyik a fasiszta Független Horvát Állam idejében népirtást végzett a szerbek felett, amelyikben még ma is látni fasiszta üdvözlést, és amelyik 200 ezer szerbet űzött el a Vihar akcióban, akkor jogosan tesszük fel a kérdést, jó-e az irány, amelyben haladunk – fogalmazott élesen Dačić.

RAGASZKODNAK A FELTÉTELEKHEZ

Egy nappal korábban Tihomir Orešković horvát kormányfő azt mondta, hogy országa nem fog változtatni a véleményén, és ragaszkodik a szerb igazságszolgáltatás háborús bűnöket érintő regionális hatásköreinek szűkítéséhez, a hágai törvényszékkel való együttműködés feltételének platformba építéséhez, de a szerbiai horvát kisebbség helyzetének javításához is.

MINDENKI SAJNÁLJA, ÉS JÓT REMÉL

A hivatalos Szlovákia már bejelentette, hogy elnöklése alatt Szerbia uniós közeledését szeretné látni, és reményének adott hangot, hogy hazánk több fejezetet is meg tud nyitni.

Hollandia, Szlovákia és Németország szerbiai nagykövetei az európai integráció támogatásáról biztosították Szerbiát, és reményüket fejezték ki, hogy a tárgyalások gyorsan elkezdődnek az említett fejezetek kapcsán. Hendrik van den Dool holland nagykövet sajnálja, hogy hazájának uniós elnöksége alatt nem sikerült konszenzusra jutni, annak ellenére, hogy Szerbia és Hollandia is igyekezett elérni ezt a célt. A szlovák elnökség kezdete kapcsán szervezett fogadáson Dagmar Repčeková szlovák nagykövet várakozásának adott hangot, hogy a 23. és 24. fejezetet júliusban, de legkésőbb szeptemberben megnyitják, az év végéig pedig további tárgyalási fejezetek nyílhatnak. Az EU Info Pointban szervezett ünnepségen Axel Dittmann német nagykövet is támogatásáról biztosította Szerbiát, és a fejezetek mielőbbi megnyitását sürgette.