2024. április 19., péntek
BATINA

Kerítést épített és bontott Horvátország

A hatóságok szerint gyakorlat volt az egész

Lebontották a szerb–horvát átkelőként szolgáló kiskőszeg–bezdáni Duna-híd horvátországi oldalán létesített műszaki akadályt a horvát hatóságok, arra hivatkozva, hogy az egész csak gyakorlat volt. A hírt megerősítette a Nova TV helyszíni tudósítója is, aki délután elmondta, hogy a vaskaput néhány órával korábban bontották le a hatóságok azzal az indokkal, hogy csak meg akartak bizonyosodni arról, milyen gyorsan tudnának intézkedni, ha újabb migránshullám érné el Horvátországot.

A műszaki akadály lebontásával kapcsolatban a hatóságok nem tettek hivatalos bejelentést.

A délelőtt folyamán még arról tájékoztattak a hírügynökségek, hogy kerítést épít Horvátország a Szerbia és Horvátország közötti kiskőszegi (batinai) átkelő horvát oldalán. A Večernji list beszámolója szerint szerdán este éppen emiatt zárták le a forgalom előtt ezt a határátkelőhelyet. Hivatalos információ, közlemény szerdán nem látott napvilágot annak kapcsán, hogy miért döntöttek a kerítés építése mellett a szomszédos ország hatóságai. Nem hivatalos források szerint a szerb oldalon várakozó több száz migráns miatt tették meg ezt az intézkedést. A Nova TV úgy tudta, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében foganatosított új intézkedésről van szó. A hírek szerint két méter magas fémkonstrukció készült. A fémkerítést a kiskőszegi híd közepe táján helyezték volna „üzembe”.

Csütörtökön a horvát belügyminisztérium végül közleményben ismerte el, hogy valóban kerítés készül a batinai hídon, melynek az a rendeltetése, hogy a határellenőrzésről szóló törvénnyel összhangban megakadályozza az illegális belépést. A minisztériumban arról számoltak be, hogy a mozgó fémkerítést bármelyik pillanatban aktiválni tudják, az országba vezető útszakasz teljes lezárása céljából.

A környéken jelenleg nincsenek biztonsági jellegű kihívások – tette közzé a horvát belügyi tárca.

A szerb belügyminisztérium közleményében kifejtette, hogy nem kaptak hivatalos értesítést a horvát állami szervektől a kerítés létrehozásáról. Arról számolt be a tárca, hogy a bezdán–kiskőszegi határátkelő csütörtökön a megszokott módon fogadta az utasokat.