2024. április 23., kedd

A helyzet kritikus, pánikra azonban semmi ok

Ellenőrzés alatt a bőrbetegség

Eddig összesen 465 szarvasmarhát pusztítottak el az országos Állategészségügyi Igazgatóság illetékesei a bőrcsomósodáskór miatt. A helyzet komoly, a járvány azonban megfelelő ellenőrzés alatt áll – hangsúlyozta Dragan Glamočić, a szerbiai kormány vezetőjének tanácsosa a Szerbiai Gazdasági Kamarában (SZGK) megtartott tanácskozáson, amelyen az illetékes intézmények képviselői ültek össze, hogy egyeztessenek a helyzet kapcsán.

Kiderült, a betegség eddig 12 községben ütötte fel a fejét, jelenleg 70 gyanús egyedet tartanak karanténban.

– Ellenőrzés alatt áll a helyzet, így a betegség nem terjedt tovább, és ez jó hír. A terepen lévők már megkezdték a védőoltások kiosztását a fertőzött és veszélyeztetett térségekben, valamint a nagyobb birtokokon is – magyarázta a tanácsadó.

Kifejtette, tegnap nyílt meg egy közbeszerzési pályázat 600.000 adag védőoltás beszerzésére. Az oltás várhatóan a hónap közepéik megérkezik.

– A következő hónap nagyon kritikus lesz, de később is fokozott figyelmet kell fordítani a járványra. Aztán is csak szigorú ellenőrzések közepette lehet kivitelezni az állatok szállítását, hiszen a betegség akárhol felütheti a fejét – nyilatkozta.

Glamočić megjegyezte, hogy a gazdáknak megtérítik a keletkezett károkat.

Nenad Petrović, az állategészségügyi igazgatóság megbízott igazgatója elmondta, az állatorvosi egységek a terepen vannak, és egyes helyeken már befejezték a védőoltások beadását.

Nenad Budimović, a gazdasági kamara mezőgazdasági egyesületének elnöke kijelentette, hogy a betegség hatalmas károkat okozhat a tej- és húsiparban, egyelőre azonban még korai becsléseket adni.
– A legfontosabb jelenleg az összes óvintézkedés betartása, az állatok beszállításának felfüggesztése, valamint a megfelelő fertőtlenítési eljárások betartása. A gazdáknak azt ajánlom, hogy még jobban etessék a jószágokat, mert most legfontosabb a jólétük – magyarázta Budimović.
Mint ismeretes, a szóban forgó bőrbetegség vírusos fertőzés, amely kizárólag a szarvasmarhákat veszélyezteti, nem veszélyes az emberre.