Csalók az úton

Both Mihály

2016. június 30., 16:53

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Mintha az országnak nem volna elég gondja a pénzhiány miatt, ilyenkor, az idegenforgalmi idényben minden évben, így az idén is megjelentek az országúti „haramiák”. Nem kétséges, hogy meglehetősen jól tájékozottak és tudják, hogy elsősorban a bajba jutott külföldi autósokat lehet megkopasztani.

Ismeretes ugyanis, hogy a Szerbiai Motorosszövetség már huzamosabb ideje szerződéses viszonyt tart fenn a német Motorosszövetséggel (ADAC), s elsősorban a német rendszámú kocsik tulajdonosai hozzájuk fordulnak legszívesebben segítségért.

Nem lennénk a bármi áron könnyű pénzre ácsingozó balkániak, ha nem használnánk ki ezt az esélyt is.

Már tavaly, sőt tavalyelőtt is nem egyszer megesett, hogy hívatlanul megjelentek a sárga járművek, oldalukon az ADAC-jellel, és felajánlották segítségüket a vontatásban, majd a szolgáltatás közben, jobbik esetben a végén akkora díjat számoltak fel, hogy a kárvallottnak leesett az álla. Aki pedig kétségbe vonta az összeg jogosságát, nem ritkán „meggyőzték” álláspontjuk helyességéről.

Talán éppen ezért nem érte meglepetés a honi szervezetet, amikor a német ADAC honlapján elolvasta a felhívást, miszerint arra figyelmeztetik a „saját” autósaikat, hogy lehetőség szerint kerüljék el a szerbiai 10-es közúti folyosót.

Tudni kell, hogy a Horgos–Dimitrovgrad vonal elsősorban a Nyugat-Európában dolgozó török vendégmunkások között népszerű, hiszen ezen az úton juthatnak leggyorsabban haza, vagy vissza a munkahelyükre. Vagyis az országúti haramiák itt „kaszálhatnak” a legnagyobbat.

Ez a probléma első látásra inkább a rendőrségre tartozik, mintsem a Szerbia gazdaságáért aggódókra. Pedig nem így van, hiszen a Szerbián áthaladók nem kevés pénzt hagynak nálunk úthasználati díj címén, és leginkább egyszer tankolniuk is kell, s az ebből eredő jövedéki adó érzékeny tételt képez az ország költségvetésében. Arról nem is szólva, hogy az étel, ital, kávé... sincs ingyen. Vagyis a szóban forgó útvonal mentén található éttermek számára nagyon nem mindegy, hogy elkerülnek-e bennünket az átutazók.

A Szerbiai Motorosszövetség illetékesei szerint ezt a problémát akár az államvezetésnek is meg kellene vitatnia, és megfelelő megoldás találnia, hiszen ha a (jórészt) török átutazók elkerülik Szerbiát, az ország több százmillió euró bevételtől eshet el. Arról nem is szólva, hogy az autóúton történő kalózkodás alaposan megtépázhatja az ország hírnevét.

Persze a gondok megszüntetésének „receptje” meglehetősen kézenfekvő, s az ebből eredő feladatok elsősorban a rendőrségre hárulnak. Ha ugyanis a belügyminisztérium illetékes munkatársai megengedik maguknak azt a „luxust”, hogy civil rendszámtáblás kocsikból vadásszák a gyorshajtókat, ugyanezzel a módszerrel könnyedén leleplezhetnék az ordító sárga színre festett és hamis ADAC vagy AMSS öntapadós jelzést viselő útonállókat is.

Mindez elsősorban akarat és némi szervezés kérdése.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége