2024. március 28., csütörtök

A vállalkozásokról A-tól Z-ig

Igen változatos és jól szervezett program várja a XIV. Vajdasági Szabadegyetem résztvevőit

Kedden megnyitotta kaput a XIV. Vajdasági Szabadegyetem, amelyen ez alkalommal több mint 80 fiatal vesz részt.

Hat nap tanulás, szórakozás és ismerkedés vár a résztvevő fiatalokra (Ótos András felvétele)

Hat nap tanulás, szórakozás és ismerkedés vár a résztvevő fiatalokra (Ótos András felvétele)

Az idei szabadegyetem a vállalkozás tematikáját járja körbe több szempontból is. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy vállalkozásra és itthon maradásra ösztönözzék a fiatalokat. Az esemény egyik főszervezője, Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke arról számolt be a médiának, hogy a tudásszerzésre helyezték a fő hangsúlyt, de nem feledkeztek meg a szórakozásról sem.

– Úgy gondoltuk, hogy az idén alkalmazkodni fogunk a nemzetpolitikai államtitkárság külhoni fiatal magyar vállalkozók évéhez. Emiatt úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal a fiatal, kezdő vállalkozókat célozzuk meg, és olyan előadásokat hallgathatnak meg, amelyekben tapasztalatot kaphatnak és tudást szerezhetnek a vállalkozásindításról és a vállalkozásfejlesztésről. Mindemellett gondoltunk az esti kikapcsolódásra is, ezért szórakoztató estéket fogunk tartani. Bízunk benne, hogy a több mint 80 résztvevő fiatal a szabadegyetem 6 napján motivációt kap majd arra, hogy vállalkozást indítsanak idehaza, Vajdaságban – nyilatkozta Sóti, majd arról is szólt, hogy az idén formabontóak voltak, ugyanis idáig minden évben 5 napos volt a szabadegyetem, ez alkalommal viszont sikerült kibővíteni 6 naposra. Azt is megtudtuk tőle, hogy igen tartalmas hat nap vár a fiatalokra.

Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke (Ótos András felvétele)

Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke (Ótos András felvétele)

– Egy napunk úgy néz ki, hogy 4 előadást hallgathatnak meg a résztvevők. Persze, lesz olyan nap is, amikor kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt. Fontosnak tartottuk, hogy már befutott, sikeres vállalkozókat is megszólítsunk. Ez miatt lesznek közönségtalálkozók, amikor a résztvevők kötetlenül beszélgethetnek olyan fiatalokkal, akik már komoly vállalkozásokat, cégeket vezetnek. Az ismerkedés, szórakozás este kezdődik, és hajnalig tart. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezen a szabadegyetemen Vajdaságból és az egész Kárpát-medencéből érkeztek fiatalok, akik a nyár egy részét arra fordítják, hogy tovább képezzék magukat. Emiatt nagyon fontos kapcsolati tőkék tudnak majd itt kialakulni. Ez a hat nap minden szempontból nagyon hasznos lesz – hangoztatta a VaMaDisz elnöke.

Végezetül azt is megtudtuk Sótitól, hogy a vajdasági fiatalok mellett sikerült nagy számban megszólaltatni a Magyarországon továbbtanuló fiatalokat, de a magyarországi fiatalokat is, és az idén első alkalommal a kárpátaljai diákszervezet is képviselteti magát.

A mai program:

9.30–11.00 – Fenyő Iván motivációs előadása

11.30–13 – Nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés a Bíró Károly Alapítvány szervezésében, vendég: Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke

13–15 – Ebéd

15–16.30 – Üzleti Akadémia (Tonk Emil üzleti szaktanácsadó előadása – PROFIN vagy SEHOGY ahogy A SIKERES EMBEREK GONDOLKODNAK)

17–19.45 – Csapatjáték, 21órától karaokeest (Guitar hero, x box, karaoke)