2024. április 18., csütörtök

„Újabb terrortámadás érte Európát”

Szijjártó Péter: Kerülni kell a terroristák Európába jutását megkönnyítő intézkedéseket

Minden intézkedést kerülni kell, amely megkönnyítheti a terroristák bejutását Európába, ezért is fontos, hogy ne álljon elő újra olyan „esztelen helyzet” Európa határainál, amikor naponta tízezrek jönnek be úgy, hogy nem tudni, kik ők – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte: soron kívüli biztonsági protokoll-ellenőrzést tartanak a repülőtéren.

Szijjártó Péter és Bakondi György (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter és Bakondi György (Fotó: MTI)

 Szijjártó Péter a kedd esti isztambuli terrortámadásról beszélve kiemelte: újra bebizonyosodott, hogy a terrorfenyegetettség már napi szinten jelen van az európaiak életében, és amikor a kontinensen belül utaznak, a félelem, a biztonság kérdése elsőként kerül elő, pedig korábban ez nem így volt. Ezért folytatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet, a magyar kormány kész erre, az ország katonákat küld az Iszlám Állam elleni harcba, és a mostani támadás is mutatja, hogy jó döntést hozott ebben az ügyben az Országgyűlés – vélekedett.

Szijjártó Péter szerint nem vitás, hogy újabb terrortámadás érte Európát. Néhány hónappal azután, hogy Európa fővárosának repülőterét a terroristák megtámadták, most támadás ért egy másik, rendkívül forgalmas európai repülőteret, ahol európaiak tízezrei szállnak át naponta Ázsia irányába – közölte. Hozzátette: a terrortámadást a magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli, az áldozatok családtagjait az együttérzéséről biztosítja és a sérülteknek mielőbbi felépülést kíván. Magyar állampolgár nincs a sérültek között.

A tárcavezető hangsúlyozta: Törökország utazási besorolásán nem változtatnak, az ország jelenleg a második kategóriában van, ami azt jelenti, hogy fokozott óvatosságra intik az utazókat. Több európai uniós tagállam szintén nem változtatott a jelenlegi besoroláson – mutatott rá.

Bakondi György kijelentette: rövid időn belül már a második, repülőteret érintő, súlyos áldozatokkal járó, öngyilkos merénylők által végrehajtott támadásról van szó, ezért az európai biztonságért felelős szolgálatok között intenzív egyeztetés és információcsere zajlik.

A Liszt Ferenc-repülőtér biztonságával kapcsolatban elmondta: 2013-ban tartott itt az EU biztonsági ellenőrzést, és akkor kiemelkedő minősítést kapott a reptér. Több szigorító intézkedést vezettek be a brüsszeli terrortámadást követően, és most is különféle fontos rendvédelmi, titkosszolgálati lépést tettek a repülőtér biztonságának garantálására – mondta.

Bakondi György kiemelte: a magyar kormány döntése értelmében soron kívüli biztonsági protokoll-ellenőrzést fognak a repülőtéren végrehajtani az erre hivatott szervek bevonásával, azért is, hogy megnyugtassák a magyar állampolgárokat és a nemzetközi járatokkal érkező külföldieket.

Nyilvánvaló, hogy a tömeges illegális migrációval fennálló lehetőségeket mindenképpen meg kell szüntetni, és ennek érdekében az Európai Bizottságnak is változtatnia kell az eddigi politikáján – vélekedett a belbiztonsági főtanácsadó.