2024. március 29., péntek

A tudás mindennél fontosabb

Az Újvidéki Egyetem fennállásának 56. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen felavatták a tudományok tiszteletbeli doktorait és az új professor emeritusokat

Az Újvidéki Egyetem megünnepelte fennállásának 56. évfordulóját. Az ünnepségen a jogtudományok tiszteletbeli doktora a németországi Osnabrück Egyetem rendes tanára, dr. Christian von Bar lett, aki egyben alapítója és igazgatója az Európai Jogi Tanulmányok Intézetének. A professor emeritus címet az Egészségügyi Kar rendes tanára, dr. Nikola Grujić, továbbá a Műszaki Tudományok Karának rendes tanára, dr. Ilija Ćosić, valamint a Mezőgazdasági Kar rendes tanára, dr. Bojan Srđević kapta meg.

Dr. Ilija Ćosić, a Műszaki Tudományok Karának tanára a következőt nyilatkozta lapunknak:

– Számomra ez nagy elismerése az oktatásba fektetett és tudományos kutatói munkámnak. A fiataloknak a különböző tudományos összejövetelek alkalmával mindig hangsúlyozom, hogy a tudás mindennél fontosabb. Számunkra, idősebb egyetemi tanárok számára, nem is annyira maga a tudás, hanem az, hogyan tudjuk mindezt átadni. A fiataloknak üzenem, hogy folyamatosan tanuljanak, hogy ezáltal követhessék mások tudását, és egyben fejlesszék a sajátjukat – mondta el dr. Ilija Ćosić, a professor emeritus cím egyik kitüntetettje.

Dr. Nikola Grujićot, az újvidéki Egészségügyi Kar rendes tanárát is megkérdeztük a professor emeritus cím kapcsán:

– Ez a cím valamilyen szinten pályafutásom megkoronázását jelenti, amelyet egyetemi hallgatóként kezdtem az újvidéki Egészségügyi Karon, asszisztensként, majd egyetemi tanárkén folytattam, később dékán is voltam, most pedig az egyetem professor emeritusa lettem. Tudatában vagyok annak, hogy az ember számára is minden véges, és hogy tudni kell visszavonulni. Nem gondolom azt, hogy ezzel a címmel bármit is meghosszabbítok. Véleményem szerint mindez a kollégáim előnyére válik, hiszen továbbra is itt leszek, hogy bármiben segítsek nekik – nyilatkozta dr. Nikola Grujić, a professor emeritus másik kitüntetettje.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is megtisztelte jelenlétével az Újvidéki Egyetem ünnepségét, és az esemény kapcsán a következőket mondta lapunknak:

– A gazdaság és minden más terület fejlesztése érdekében partnerként kell együttműködnünk. Az állam és Újvidék számára is nagy előny az, hogy ilyen erős állami egyeteme van, mint amilyen az Újvidéki Egyetem, amely kiváló professzorokkal és sok ezer egyetemi hallgatóval rendelkezik. Ez feltételezhetően az egyik legerősebb pontja Újvidéknek. Bátorítóan hat az a tény, hogy egyre szorosabb a kapcsolat a magánvállalatok és az Újvidéki Egyetem között, hiszen ez nagy jelentőséggel bír a szakemberek megfelelő szakmai felkészítésében. Bízunk abban, hogy az Újvidéki Egyetem csak erősödni fog, és hogy lehetőségeit továbbra is megfelelően fogja kihasználni, még több egyetemi hallgatót vesz fel, akik reméljük, hogy a jövőben munkához is jutnak – hangsúlyozta Miloš Vučević polgármester.

Az ünnepségen fellépett a Sonja Marinković Kulturális és Művészeti Társaság harmonikazenekara Goran Penić professzor vezetésével, továbbá az Újvidéki Egyetem kórusa, amelyet dr. Bogdan Đaković, a Művészeti Akadémia rendes tanára vezet, valamint Lakatos Róbert hegedűművész, a Művészeti Akadémia docense, akit zongorajátékával Milan Miladinović, szintén a Művészeti Akadémia docense kísért.