2024. március 29., péntek

Lebontotta Horvátország a kiskőszegi kerítést

A hatóságok azt mondják: gyakorlat volt az egész

Lebontották a szerb-horvát átkelőként szolgáló kiskőszeg–bezdáni Duna-híd horvátországi oldalán létesített műszaki akadályt a horvát hatóságok, arra hivatkozva, hogy az egész csak gyakorlat volt. A hírt megerősítette a Nova TV helyszínen lévő tudósítója is, aki délután elmondta, hogy a vaskaput néhány órával korábban bontották le a hatóságok azzal az indokkal, hogy csak meg akartak bizonyosodni arról, milyen gyorsan tudnak intézkedni, ha újabb migránshullám érné el Horvátországot.

A műszaki akadály lebontásával kapcsolatban a hatóságok nem tettek hivatalos bejelentést.

A horvát belügyminisztérium korábban közleményben azt ismerte el, hogy valóban kerítés készül a batinai hídon, melynek feladata meggátolni az illegális belépést a határellenőrzésről szóló törvénnyel összhangban. A minisztériumban arról számoltak be, hogy a mozgó fémkerítést bármelyik pillanatban aktiválni tudják az országba vezető útszakasz teljes lezárása céljából.

Ezen a környéken jelenleg nincsenek biztonsági jellegű kihívások – tette közzé a horvát belügyi tárca.

A szerb belügyminisztérium közleményében kifejtette, hogy nem kaptak hivatalos értesítést a kerítést létrehozásától a horvát állami szervektől. Arról számolt be a tárca, hogy a Bezdán–Kiskőszeg-átkelő csütörtökön a megszokott módon fogadta az utasokat.