2024. április 23., kedd

Kostić eladja a Sunokót?

A továbbiakban az osztrák cukorgyár kötelékében folyna a termelés

Az Agrana, Ausztria legnagyobb cukor- és keményítőgyárainak konszernje átvenné a szerbiai Sunoko cukorgyár részvényeinek többségét – adta hírül tegnap az osztrák vállalat.

Mint kiderült, a szerbiai cég (amely a Balkán egyik legnagyobb cukorrépa-feldolgozója) és az Agri Europe Cyprus vállalat már aláírt egy szándéknyilatkozatot a részvények többségének megvásárlásáról.

A Miodrag Kostić nevéhez fűződő MK Csoport is megerősítette a közleményében, hogy a konszern már aláírt egy stratégiai partnerségről szóló előszerződést az osztrák Agranával, amely regionális vezető a cukorgyártásban.

„A következő évben az Európai Unióban törölik a cukortermelési kvótákat, és ez mindenféleképp radikális lépésnek minősíthető. Ez kézzel fogható változásokat fog eredményezni, és csakis a legnagyobb európai termelők számára marad perspektíva. Ebből kifolyólag a Sunko, az MK Csoport tagja, Európa legnagyobb cukorgyártói között képzeli el jövőjét” – olvasható a csoport közleményében.
Az illetékesek szerint a partneri viszony a cukorrépa-termelőknek is hasznot fog hozni, hiszen az országban teljesen új módszerek fognak meghonosodni, amelyek hozzájárulhatnak a hozam növeléséhez és az iparág fenntarthatóságához, ezenkívül a Sunoko megnövelheti termelési kapacitását és kivitelét is.
Mint ismeretes, a Sunoko a vezető cukorgyárak egyike Délkelet-Európában. Három különböző településen folyik a termelés (Verbászon, Pećincin és Antalfalván), és ezeken a településeken évente csaknem 300 ezer tonna cukrot állítanak elő.

Az együttműködésben érdekelt Agrana Ausztria mellett Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon is jelen van.

A konszern már egy ideje jelezte az itteni cégeknek, hogy szeretne betörni a szerbiai piacra, mert – mint a vállalatvezetés megjegyezte – „vonzó” terület számára.