2024. április 25., csütörtök

Felújítják az emlékművet

Július 4-én már méltóbb körülmények között emlékezhetünk a kilencvenes évek háborúinak szabadkai áldozataira

Átalakítják és felújítják a Hűségükért nevű emlékkutat a Raichle Ferenc parkban, amelyet 1994-ben emeltek annak a 25 szabadkainak a tiszteletére, akik a kilencvenes évek polgárháborúi során hunytak el. Az emlékműre az 1999-es NATO-bombázásokat követően további öt név került, azoké a fiataloké, akik tagjai voltak a Jugoszláv Néphadseregnek, és Koszovó területén hunytak el.

Sava Halugin szobra felkerült egy talapzatra

Sava Halugin szobra felkerült egy talapzatra

Mint azt Aleksandar Toković, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója lapunknak elmondta, az átépítés egy részét köztársasági eszközökből fedezik, s azért kerül rá sor, mert a Népfelszabadító Harcosok Egyesülete és az áldozatok szülei is jelezték, nem megfelelő az emlékkút mostani állapota.

– Valóban nem teljesen jól oldották meg az emlékkút kialakítását, hiszen a nevek lent helyezkedtek el, és a víz is állandóan folyt és veszett. Ezért döntöttünk az átalakítás mellett, így a bronztábla a nevekkel magasabbra kerül, s ezáltal méltóbb helyet biztosít az emlékezéshez – mondta az igazgató, Aleksandar Toković.

A felújított emlékkútnál az idén sem marad el az emlékezés, a munkálatok július 4-ig befejeződnek, ekkor adják át a felújított emlékhelyet. A megemlékezés a Hűségükért nevet viselő emlékkútnál délelőtt 10 órakor lesz.

Az emlékmű szerves része Sava Halugin szobrászművész alkotása is, amelyet az áldozatok tiszteletére önkéntes adományként bocsátott a város és az egyesület rendelkezésére. A bronzlapokon magyar, szerb, horvát és más nemzetiségű áldozatok neve is szerepel, mindannyian a kilencvenes évek háborúiban hunytak el.