2024. március 29., péntek

Özönvíz Óbecsén

Hétfőn éjszaka a város központjában térdig ért a víz, fákat döntött ki a vihar, és kiöntöttek a csatornák

Az éves átlag egy ötöde, közel 100 liter eső esett négyzetméterenként hétfőn késő délután Óbecsén. Ilyen rengeteg csapadék emberemlékezet óta nem esett a városban. A viharos ítéletidőben az erős szél fákat tépett ki, tetők rongálódtak meg, pincéket, udvarokat öntött el a víz, és számos utca vízben vagy szennyvízben úszott. A legkritikusabb helyzet az Alsó parkban alakult ki, ahol mind a csapadékelvezető-, mind a szennyvízcsatorna kiöntött, az Alsóvárosban a víz elöntötte az udvarokat és a házakat, a központban, a Zöldfás és a Fő utcában térdig ért a víz, de a Picoder, az Újfalu és a Kisrét sem úszta meg a vihart. A községi válságstáb tegnap azonnal intézkedett, a Vodokanal mellett a Komunalac, a DTD Közép-Bácska, a Tiszamente Kft., a tűzoltók és az Eko vode vállalat dolgozott a helyzet stabilizálásán.

A Vodokanal Közvállalatba hétfőn éjszaka annyi telefonhívás érkezett, hogy a munkások nem tudtak azonnal eleget tenni minden megkeresésnek. Kuti Gábor, a Vodokanal Közvállalat műszaki igazgatója érdeklődésünkre elmondta: hétfőn éjszaka körbejárták a pumpaállomásokat, és bekapcsolták a biztonsági túlfolyókat, a tegnapi nap folyamán pedig azokat az utcákat tisztították, amelyekben kiöntött a szennyvízcsatorna, valamint lakossági bejelentések alapján ciszternákkal szivattyúzták ki a felesleges vizet a lakóházaknál.

A DTD Közép-Bácska igazgatója, Zoran Dragić elmondása szerint egész éjszaka dolgoztak a szivattyúállomások, és a geotermikus kútnál lévő állomásnak köszönhetően a vízelvezető csatornák vízszintje jelentősen csökkent. Mindegyik szakember azt hangsúlyozta: a felhőszakadás következtében olyan hatalmas mennyiségű eső esett, amire nem lehetett felkészülni.

Tegnap egész nap tisztították az utcákat Óbecsén

Tegnap egész nap tisztították az utcákat Óbecsén

A Komunalac munkásai korán megkezdték a takarítást a városban, kidőlt fákat és letört ágakat távolítottak el az utakról, udvarokból. Kovács Norbert igazgató tájékoztatása szerint a Jug Bogdan és a Jovan Zmaj utca sarkán egy fa az útra dőlt, reggel hat órára eltávolítottak, az Óbecse Népkönyvtár udvarában egy fa a Vöröskereszt által használt épületre dőlt, a Bačkaput udvarában pedig egy fa az Elektrovojvodina épületére esett.

Az esőzés csak tegnap délre állt el Óbecsén. A község többi településén ennél jóval kevesebb eső esett, Péterrévén és Bácsföldváron például 20 liter esőt mértek négyzetméterenként.

A köztársasági hidrometerológiai intézet adatai szerint azóta, hogy jegyzik a csapadék mennyiségét, a legtöbb eső 1955. október 10-én esett Szerbiában, amikor Negotin városában 211,1 liter csapadék jutott egy négyzetméterre.