2024. április 25., csütörtök

A multikulturalizmus értékei

Tábor határok nélkül Magyarkanizsán

Tegnap Magyarkanizsán zárónapjához, egyben a döntő megmérettetéshez érkezett a tartományi kormány illetékes titkársága által támogatott A multikulturalizmus és a tolerancia érvényesítése Vajdaságban elnevezésű program rendezvénye. A nagy érdeklődés miatt két négynapos turnusban, 16 iskola részvételével szervezték meg vajdasági középiskolások számára az említett program keretében a Tábor határok nélkül vetélkedőt. A találkozók rendezője a helyi Ana & Bastian Ifjúsági Központ volt. A tábor elsődleges céljául a multikulturalizmus értékeinek érvényesítését és a vajdasági közösségek együttélésének előmozdítását tűzték ki.

Pásztor István ajándékot ad át a résztvevőknek (Ótos András felvétele)

Pásztor István ajándékot ad át a résztvevőknek (Ótos András felvétele)

A díjazottaknak és a fair play csapatnak járó ajándékokat Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, míg az iskolák részvételéért járó serlegeket Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke adta át. Az ünnepségen jelen volt még Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúságügyi titkár, valamint Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

A játékos tábor versenyeinek a lényege az volt, hogy az azonos színű mezt viselő csapatokat mind a nyolc középiskolából két-két játékos alkotta. Hogy melyik két diák milyen színű csapatba került, azt sorsolással döntötték el, így a frissen alakult gárdáknak saját iskolájuktól függetlenül, egyazon csapatért kellett megküzdeniük napról napra.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai mellett óbecsei, verbászi, kúlai, szabadkai, zombori, kevevári (Kovin), mitrovicai, zsablyai, antalfalvi (Kovačica), újvidéki és ürögi középiskolások vettek részt a táborban.

Pásztor István beszédében a francia filozófust, Montaigne-t idézve hangsúlyozta, hogy az életben nem élhetünk belső korlátok között, mert ha magunkba fordulunk, zárkózunk, és elbástyázzuk lelkünket, akkor nem fogunk látni még az orrunk hegyéig sem. Elmondta, hogy fontosnak tartja e tábort és annak távolra mutató nevét. A perspektívánknak távolra tekintőnek kell lennie, amiről a játékok is ékes bizonyítékul szolgáltak az elmúlt nyolc napban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Igor Mirović elmondta, a jelen lévő fiatalok magukban hordozott üzenetét tartja fontosnak és egyedülállónak, mivel a tábor résztvevői Vajdaság számtalan helységéből jőve építenek új emberi kapcsolatokat, amelyek követendő például kell, hogy szolgáljanak az elkövetkező időkben. Mindennemű hovatartozástól függetlenül a legfontosabb az a meggyőződés, amelyet a diákok magukban hordoznak, mégpedig az, hogy csak egyetlen korlát létezik: az emberségesség vagy tolerancia.

A diákvetélkedő végső győztesét, valamint a két tábor két-két legjobb csapatát, továbbá a részt vevő csapatok által megnevezett legsportszerűbb együttest egy értékes és építő jellegű külföldi úttal jutalmazták, de a helyszín meglepetés.