2024. április 23., kedd

Félszáz csoport kézimunkái Csókán

A kézimunka-kedvelők nem versengenek, hanem barátkoznak

Június 23-a és 26-a között a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola adott otthont a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége 18. kiállításának. A nagyszabású rendezvénynek a vajdaságiak mellett magyarországi résztvevői is voltak. Az eseményre 54 csoport, illetve mintegy 1500 személy hozta el az általuk legszebbnek tartott kézimunkákat, amelyek megtöltötték a középiskola tornatermét és tantermeit.

A házigazda szerepét Fehér Piroska vezetésével a helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunkacsoportja vállalta.

– Nagyon fontos ez a találkozó, hiszen amellett, hogy örülünk a viszontlátásnak, tanulunk is egymástól, tanácsokat kérünk, tapasztalatot cserélünk. Próbáljuk összekapcsolni a múltat, a jelent és a jövőt, de mivel a fiatalokat viszonylag nehéz közénk csábítani, mi magunk is kísérletezünk a modern technikával, az új formavilággal. Hasznosnak tartjuk a táborokat, a műhelymunkákat és a szakmai kirándulásokat, amelyeket a kézimunka-kedvelők szövetsége szervez, és mindegyiken igyekszünk részt venni – mesélte Fehér Piroska.

– Az idei rendezvényen is igyekszünk felhívni a fiataljaink figyelmét hagyományaink tiszteletére, azok továbbadására, és segíteni őket az érvényesülésben – hangsúlyozta Kiss Julianna, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnöke. – Ez a kiállítás nem verseny, hanem baráti találkozó, a záróünnepségen kiosztott serlegekkel azt jutalmazzuk, hogy melyik csoport milyen régóta, mennyire aktívan és tömegesen vesz részt a szövetség tevékenységében. Míg az első kiállításunkra zömében nagyanyáink kézimunkáinak a továbbadása volt jellemző, ma már sokkal több mindennel foglalkozik a tagságunk. A technika, a számítógépes világ fejlődése hozta magával, hogy azok is kísérni tudják a csoportok munkáit, akik nem juthatnak el a rendezvényekre – nyilatkozta Kiss Julianna, és hozzáfűzte, Csókán szép összefogásnak lehettek a tanúi, a kiállítás megrendezését ugyanis a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület mellett a Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola és az önkormányzat is támogatta.