2024. április 25., csütörtök

Csatornázás, útépítés, járdajavítás

Az adai I. helyi közösségben az idén is tízmillió dináros bevételre számítanak a helyi járulékból

Az elmúlt négy-öt évben 10–11 millió dinárból gazdálkodott az adai I. helyi közösség – tudtuk meg Gecse István helyi közösségi titkártól. 2016-ban szintén 10 millió dináros bevételre számíthatnak a helyi járulékból. Elmondta, hogy az április 24-ei választással egy időben a helyi közösségben tanácsválasztást tartottak. Ezen kilenc tagot újraválasztottak, valamint hat új személy került be a tizenöt tagú tanácsba. A tanács Sáfrány Ágnest választotta meg tanácselnöknek, Gyetvai Pétert pedig alelnöknek, továbbá Gecse Istvánt nevezte ki titkárnak újabb négyéves időszakra, immár hatodik alkalommal.

A titkár elmondta, hogy a tanács május végi ülésén határozott az idei tervekről, amelyekről az új önkormányzati vezetőséggel egyeztetnének, hogy közös programokat bonyolítsanak le, köztük a szennyvízcsatorna-hálózat építését:

– Az I. helyi közösség több utcájában már kiépült a csatorna. Ezekben az utcákban a háztartásokat szeretnénk rákapcsolni a hálózatra, amihez a helyi közösség 1,5–2 millió dinárral tudna hozzájárulni. A másik nagy beruházásunk a Temető és a Március 8. utcát összekötő 180 méter hosszúságú földes út, amelyet szeretnénk kibetonozni. Megvan a tervdokumentáció, az utolsó ülésen a tanács kinevezte a közbeszerzést levezető bizottságot, amely a nyári hónapokban lebonyolítaná az eljárást. Szeptemberben elkezdenénk megépíteni az utat, ami 2,5 millió dinárba kerül. A lakosság részéről régóta igény mutatkozott a járda javítására a Dósa András utcában a bölcsődétől a Szabó Szepesi László utcáig. A járda ezen a szakaszon megrongálódott, ezért szeretnénk aszfalttal borítani. Szerintem ez a nyár folyamán elkészül, valamint ezzel egy időben az utak javítását és a kátyúzást is szeretnénk elvégezni. A helyi közösség közvetetten vagy közvetlenül részt vesz a rekreációs központ karbantartásában. Azt tapasztaltuk, hogy a Tisza-parton meg vannak rongálva a padok, sokról telente eltűnnek a deszkák. Ezért megrendeltük a hiányzó és a törött deszkák pótlását, valamint újrafestését, hogy kulturált körülmények várják a strandra érkező fürdőzőket. Tavaly a helyi közösség öltözőt építtetett a strandon, mivel az adaiak többsége a Tiszán keres felüdülést, így a helyi járulékból az ő elvárásaiknak is igyekszünk eleget tenni – nyilatkozta a titkár.

Gecse István bejelentette, hogy a jövő héten megkezdik a támogatás kifizetését a sportkluboknak, a művelődési és a civil szervezeteknek, amelyek ezt megpályázták a helyi közösségnél. Erre a célra a tanács 600 000 dinárt hagyott jóvá.