2024. április 25., csütörtök

Mi történt Srebrenicában?

Ćamil Duraković srebrenicai polgármester tolmácsolta az emlékünnepség szervezőbizottságának üzenetét, mely szerint a szerbiai államvezetés nem kívánatos a közelgő megemlékezésen, amíg Belgrád nem ismeri el, hogy a bosnyák városban népirtás történt.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Erre válaszolt Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök, miszerint néhány hónappal ezelőtt ő még kedves vendégnek számított. Arra utalt ezzel, hogy akkor 5 millió eurós adományt vitt a városnak.

Az ezzel kapcsolatos hírek ma szaporodtak meg, amikor Duraković kijelentette, hogy öt millió euróért nem lehet bérletet váltani a potočari emlékközpontba.

A szóváltást további reagálások követték. Marko Đurić, a Szerb Haladó Párt alelnöke a bosnyákokkal való kommunikáció teljes megszüntetését követelte, azt állítván, hogy Duraković mögött valójában Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja áll.

Bratislav Gašić, a haladók másik vezetője is egyetért Đurićtyal, és hallatta hangját Aleksandar Vulin, a Szocialisták Mozgalmának elnöke is, aki szerint is eljött az ideje a csattanós válasznak.

Közben a srebrenicai népirtásról szóló határozat meghozatalára nyújtott be indítványt a szerbiai parlament két frakciója.

A Liberális Demokrata párt és a sandžaki Demokratikus Akciópárt, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Zöldek alkotta képviselőcsoport a határozat sürgős elfogadására szólított fel.

A javaslat szerint el kell ítélni a srebrenicai vérengzések minden tagadását, és július 11-t emléknappá kell nyilvánítani. A frakciók szerint egy ilyen határozat segítené a szerb és bosnyák nép közötti megbékélést.