2024. április 25., csütörtök

Szegény családok

A legszegényebb sorsú gyermekek alultápláltak – A legrosszabb helyzetben a romák vannak

Szerbiában a kettőnél több gyermeket nevelő családoknak az egyharmada él a szegénység küszöbén – derül ki az UNICEF tegnap közzétett jelentéséből. A dokumentumból az is kiviláglik, hogy a legszegényebb sorsú gyermekek mindinkább alultápláltak, 14 százalékuk növekedésben is lemarad kortársaitól. A roma közösségekben élő, öt évnél fiatalabb gyerekek tíz százaléka alultáplált. A legszegényebb, 6 és 23 hónap közötti gyermekeknek csupán a fele kap naponta kétszer tejterméket. A gyermekelhalálozás aránya a roma közösségekben kétszer meghaladja az országos átlagot.

Szerbiában a legkisebbeknek csupán a fele vesz részt valamilyen oktatási-nevelési programban. A legszegényebb, 3 és 5 év közötti gyermekeknek a 9 százaléka, a roma gyermekeknek pedig a 6 százaléka jár óvodába, a leggazdagabb családok gyermekeinek pedig a 82 százaléka részesül óvodai nevelésben.

A gyermekekkel való bánásmód tekintetében is lehangolóak a mutatók: az egyéves gyermekeknek a 25 százalékát büntetik szüleik veréssel, a 10 és 14 közötti gyermekeknek a 40 százaléka részesül testi fenyítésben szülei részéről. A jelentésben azt a tévhitet is aláássák, hogy a legszegényebb gyermekekről nem érdemes gondot viselni: felmérések bizonyítják, hogy minél több osztályt végez el egy gyermek, minél jobb oktatásban részesül, annál magasabb lesz a keresete felnőttként. Egy iskolaév átlagban tíz százalékkal növeli a jövőbeni keresetet, az adott ország szegénységi mutatója pedig 9 százalékkal eshet vissza.