2024. április 24., szerda

Gyorsabb vámhivatali ügyintézést

Állandó összeköttetésben lesz a gazdasági kamara és a vámhivatal
Miloš Tomić és Marko Čadež

Miloš Tomić és Marko Čadež

Szeptembertől elektronikus úton érkezik minden szükséges dokumentum és igazolás a szerbiai vámhivatalba – köszönhető annak az üzleti és számítástechnikai együttműködésről szóló szerződésnek, amelyet az említett állami szerv a Szerbiai Gazdasági Kamarával írt alá tegnap.

Olyan egyezményről van szó, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági élet képviselői a saját irodájukból néhány perc leforgása alatt rendezzék az importra vagy exportra váró áru vámhivatali ügyeit, amelyek egyébként jelen pillanatban egész napos sorbanállást is igénybe vehetnek. Ezenkívül a világhálón keresztül további olyan dokumentumokat is beszerezhetnek, amelyek nélkülözhetetlenek a kereskedelem megkezdéséhez.

– Már minden készen áll, az idevágó szoftver is elkészült, a rendszer működik, tehát minden megvan arra, hogy szeptember 1-jétől a gazdasági kamara három különböző csoportosítású igazolásfajtát és 20 különböző tanúsítványt adjon ki – nyilatkozta az aláírást követően Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) elnöke.

Az SZGK vezetője kifejtette, hogy olyan dokumentumokról van szó, amelyeket mostantól az illetékesek a saját irodájukban is kézhez kaphatnak, vagyis kinyomtathatnak, így nem kell Belgrádba utazniuk ahhoz, hogy mindezt igényeljék.

– Az elgondolás célja, hogy megkönnyítsük a gazdasági képviselők dolgát e téren. Évente 120 ezer ilyen dokumentumot adunk ki, tehát nem nehéz elképzelni, hogy hatalmas könnyítésről van szó. További újdonság az is, hogy a teljes vámtarifa is elérhető lesz elektronikus úton, a vámhivatallal pedig állandó összeköttetésben leszünk, tehát az adatforgalom szakadatlan lesz a két intézmény között – magyarázta a gazdasági kamara elnöke.

Čadež megjegyezte, ez a szerződés nem új kezdeményezés, hanem az eddigi közös munka közvetlen következménye.

A szoftver kidolgozását a német kormány finanszírozta.

Miloš Tomić, a vámhivatal megbízott igazgatója nyilatkozatában elmondta, intézményük is igyekszik minél jobb viszonyt kialakítani a kereskedőkkel, ezért is volt elkerülhetetlen egy ilyen rendszer felállítása.

– A szerződés aláírását úgy is felfoghatjuk mint a kamarával való együttműködésünk megkoronázását. Hivatalunknak az is célja, hogy egyszerűbbé tegye az ügyintézést, ezt pedig ezzel az új rendszerrel biztosan el fogjuk érni – magyarázta a megbízott igazgató.

Az interneten igényelhető dokumentumok között lesz majd az áru származási helyéről szóló tanusítvány, az állami egészségügyi intézmények jóváhagyásai és más hasonló igazolások, amelyek nélkülözhetetlenek a vámhivatali ellenőrzések során. Emellett több fajta, a származási helyről szóló igazolást is ki lehet venni. Az első a Form A, amely a kedvezményes tanúsítvány. Igényelhető még olyan származási helyről szóló igazolás is, amely a harmadik országokat jelöli meg, valamint kiviteli és behozatali dokumentumok hitelesíttethetők.